Om du gör köttbullar själv så kanske du tänker göra dom i förväg och sedan frysa dem tills dagen du ska bjuda på dem. Att värma frysta köttbullar i ugn kan vara problematiskt då köttbullarna kan bli torra. Samtidigt kan det vara en utmaning att hinna med att steka de tinade frysta köttbullarna i stekpanna när man har hundratals köttbullar. Hur ska man göra för att värma köttbullar i ugn bäst? Läs vidare så ska vi gå igenom det.
Värma frysta köttbullar i ugn
Utmaningen med att värma frysta köttbullar i ugn är att köttbullarna lätt kan värmas för varmt och bli torra. Torra köttbullar är inte så goda att äta så detta ska du undvika.
Gör så här
- Tina köttbullarna i kylskåpet.
- När de är halvtinade kan du snabbt bara rulla runt dem i en stekpanna med mycket smör för att ge dem en saftig yta.
- Placera sen de tinade och lättstekta köttbullarna på en bakplåt. Värm ugnen till 250 grader.
- När ugnen är varm så placerar du bakplåten med köttbullarna i ugnen så att de värms i ca 6 minuter. Rör om en eller två gånger.
Tänk på det här
- Värmer du köttbullarna på lägre värme finns risken att köttbullarna torkar ut eftersom de behöver vara i ugnen längre.
- Har du tid, så värm dem hellre i stekpanna med mycket riktigt smör. Om du har många köttbullar som ska stekas kan du placera dem i en ugnssäker form efter att du stekt dem och ha den formen i ugnen på låg värme, 75 grader. På så sätt blir köttbullarna inte kalla, tänk dock på att ju längre de är i ugnen desto sämre kommer de bli.
Värma färdiga köttbullar i ugn
Färdiga köttbullar som man köper i livsmedelsaffären kan du värma i ugnen. Även här rekommenderas att snabbt rulla runt dem i en smörad stekpanna innan de åker in i ugnen. Även med färdiga köttbullar finns problemet med att de blir torra om de är för länge i ugnen. Fördelen är att de färdiga köttbullarna redan är färdiga och endast behöver värmas upp. Därför kan du helt enkelt ta ut dem när de är klara.