Vanliga misstag när du lagar mat med ägg

Visste du att svensken äter i snitt 222 ägg per år och per person. Det är jättemycket! (källa: GP). Alla vet väl hur man steker eller kokar ett ägg, men visste du att det faktiskt finns många sätt man kan få till det perfekta ägget när du lagar mat med ägg? Läs på, vi är övertygade om att du kommer lära dig något nytt.

Knäck ägget utan att få med skalbitar

Knäck inte ägg på skålkanten, det blir bara massa spill och äggskal i skålen

Så här ska du knäcka ägget så att du slipper få med skalbitar i omeletten. Knäcker du ägget genom att slå till det mot kanten av skålen så kommer det komma små äggskalsbitar i skålen. Det är också sannolikt att ägget rinner ut på utsidan av skålen såväl som på insidan av skålen. Istället för att knäcka ägg genom att slå ägget mot kanten av skålen eller mot något vasst så ska du knäcka ägget genom att knäcka det mot en plan yta, som köksbänken. Knäck ägget mot en plan yta och dela sedan äggskalet över skålen så riskerar du inte spill och äggbitar i det knäckta ägget.

Anledningen till att du ska knäcka ägget mot en plan yta är för att du inte vill bryta den lilla hinnan som är mellan själva ägget och skalet innan du öppnar ägget. Går hinnan sönder så ökar risken att skalbitarna kommer med när du öppnar och tömmer ägget.

Koka ägg utan att de spricker

Koka inte ägg i redan kokande vatten då spricker äggen

Gör så här för att koka ägg utan att de spricker. Lägg ägget i kallt vatten som kokar upp på spisen. Om du lägger i ett ägg i kokande vatten så kommer ägget spricka. Ägget kommer då få en tråkig smak och konsistens med mer tuggmotstånd eftersom vatten sipprat in i det. Därför ska du inte koka ägg i redan kokande vatten utan du ska lägga i ägget i nästan kokande vatten och därefter gradvis öka värmen. Då kommer inte ägget spricka och det kokade ägget kommer smaka godare.

Varför är äggen svårskalade?

Skala inte äggen direkt efter att du kokat dom då blir äggen svårskalade

Om du märker att ägget är svårskalat när du kokat det beror det på att du försöker skala det direkt efter att du kokat klart det. Fastnar skalen i ägget så att delar av ägget skalas av med äggskalet betyder det att du behöver ta det lite lugnare innan du börjar skala äggen. Skalar du ett kokt ägg för snabbt efter kokningen kommer äggets membran sitta fast i äggskalet.

Låt ägget vila lite efter det kokat klart så att det kyler ned sig så kommer du se att det går lättare att skala ägget.

Skalet kan även fastna i det kokade ägget om ägget är väldigt färskt. Färska ägg är svåra att skala medan äldre ägg är lättare att skala. Därför kan det vara en bra ide att koka lite äldre ägg eftersom skalen inte fastnar lika lätt till äggets insida.

Tillaga äggröra som på hotell

Äggröran blir inte krämig och god om du tillagar den på hög värme

Kanske har du smakat äggröra som på hotell. Vad är hemligheten kanske du undrar? Stek inte äggröran på hög värme. Ska du tillaga äggröra så kommer din äggröra bli torr och tråkig om du steker den på hög värme i stekpannan. Det beror på att den höga värmen torkar ut äggen så att de blir torra och tråkiga att äta. Istället för att steka äggröran på hög värme så välj en lägre värme istället. Då kommer din äggröra bli krämig och lätt. För att få krämig äggröra, blanda i grädde och mjölk.

Vispa äggvitorna för hårt

Undvik att vispa äggvitor för hårt

Vispa inte äggvitorna för hårt. Äggvitornas protein binds ihop vilket gör så att luft och vätska försvinner. Äggvitorna blir då kompakta. Istället för att vispa äggvitorna hårt ska vispa dem lätt tills mixen känns fluffig och tills dess du kan få till små bergstoppar av äggvitorna. Mixa i en droppe vinäger också för att förhindra att proteinet binder sig lätt.

Hur pocherar man ägg så resultatet blir bra?

Pochera inte gamla ägg

Om du använder gamla ägg när du ska pochera ägg så kommer resultatet sällan bli bra. Gamla ägg innehåller luftfickor. Luftfickorna saboterar ägg som ska pocheras vilket gör att det pocherade äggen saknar den fluffiga och krämiga konsistensen som ett färskt pocherat ägg har. Därför ska du alltid använda dig av färska ägg när du ska pochera ägg. Då kommer du få bra resultat.

Steka ägg i stekpannor av rostfritt stål

Undvik att steka ägg i stekpannor av rostfritt stål

Proteinrik mat fastnar lätt i rostfria stekpannor. Tyvärr fastnar ägg lätt i stekpannor av rostfritt stål eftersom ägg är proteinrikt. Det gör det svårt att diska rent stekpannan efteråt. Ägget lämnar också en ful brun färg efter sig som kräver hårt arbete för att bli av med. En bättre ide än att använda stekpannor av rostfritt stål är att använda sig av non-stick stekpannor. Då blir inte bara diskningen av stekpannan enklare, även resultatet med ägget blir bättre. Måste du steka äggen med stekpannor av rostfritt stål tipsar vi om att använda mycket matfett och låg värme i stekpannan!

Salta pocherade ägg

Salt löser upp äggvitan, därför vill du inte salta pocherade ägg innan de är färdiga

Salta inte pocherade ägg, salt löser upp äggvitan i ägget vilket gör att det är svårt att få till det perfekta pocherade ägget. Istället för att salta det pocherade ägget medan du gör den så ska du vänta tills den är klar. Låt det pocherade ägget kallna och salta det då istället.

Salta och peppra äggen för tidigt

Salta och peppra äggen vid rätt tidpunkt

När ska du salta och peppra äggen? Det rätta svaret är att du inte ska salta och peppra äggen för tidigt, men inte heller för sent i tillagningsprocessen. Saltar och pepprar du äggen för sent så blir saltet och pepparn för ojämn. Saltar du för tidigt så kommer äggen blir för vattniga. Salta och peppra istället äggen mot slutet av tillagningsprocessen så att du kan jobba in saltet och pepparn i smeten innan äggen stelnar helt och hållet.

Du glömmer att stänga av spisen i lagom tid

Äggen tillagas så länge de är på en varm yta

Visste du att äggen fortsätter att tillagas långt efter du stängt av spisen. För att få till den perfekta äggröran eller kokta äggen behöver du ta bort äggen från spisen så att tillagningen inte fortgår. Eller så förbereder du i god tid genom att sänka värmen på spisen.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *