Vad betyder uttrycket pro bono?

Du kanske hört uttrycket pro bono förut och då undrat, ’pro bono betyder vad’?

Ja vad betyder egentligen pro bono och var kommer det ifrån? I den här artikeln ska vi förklara vad uttrycket pro bono kommer ifrån, vad det betyder och hur du själv kan använda uttrycket.

Vad betyder pro bono?

Pro bono är latin och blir på svenska översatt ”för det goda”, ”för den goda sakens skull” eller ”till godo för samhället”. Nuförtiden används uttrycket mycket i hela världen, men dess ursprungliga innebörd används som mest i USA nuförtiden.

Tanken var att alla, även de fattigaste som inte har råd ska ha möjlighet att anlita juridisk hjälp.

Var kommer uttrycket pro bono ifrån?

Uttrycket är gammalt och kommer från det romerska riket. Det användes i den gamla romerska rätten. Uttrycket är kopplat till gratis juridiska tjänster där det menas att personer som inte har råd med sådana tjänster får dessa pro bono. Alltså gratis.

Även om pro bono har sitt ursprung i juridiken så används det även som benämning för gratis tjänster eller frivilligt arbete som utförs av yrkesverksamma. Det kan vara advokater, läkare, jurister eller hantverkare.

Ibland kan det ingå en rekommendation i en arbetsbeskrivning att man i den yrkesrollen ska jobba ett visst antal timmar pro bono per år. Ibland vill personer hjälpa till utan ekonomisk vinning. Därför jobbar man pro bono av olika skäl.

Hur kan du själv använda uttrycket pro bono?

I Sverige är det vanligt att använda uttrycket när man beskriver att man utför något gratis i syfte att hjälpa någon som behöver hjälpen men som inte har råd att betala. I utlandet kan dock uttrycket fortfarande bara vara förknippat med rättssystemets, därför kan det vara bra att ha det i åtanke när man använder det utomlands.

  • ”Jag hjälper till pro bono”
  • ”Jag har jobbat 10 timmar pro bono”
  • ”Man får hjälp pro bono i upp till 15 minuter i syfte att få kostnadsfri bedömning och hjälp”
Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *