Kanske har du undrat vad kassler är för något. I den här artikeln ska vi förklara vad kassler (eller kasseler som det också kallas) är för något och vad skillnaden mellan kassler och skinka är.
Kassler är fläskkött, vanligtvis en kotlettrad av fläskköttet, som har varmrökts. Köttet är vanligtvis också lättrimmad vilket ger kasslern en lätt saltig och rökig smak med en mör konsistens.
Du kan äta kassler som kotlett, tärnad till sallad, till pastasås eller i maträtter som kasslergratäng. Du kan steka kassler i en stekpanna men också äta den varmrökta kasslern som den är tillsammans med potatisgratäng.
Vanligtvis pratar man om varmrökt kassler och kallrökt kassler. Varmrökt kassler är mer vanligt nuförtiden än kallrökt kassler.
Varmrökt kassler
Kassler är vanligtvis en kotlett som kommer från rökt och saltat fläskkött. Varmrökt kassler är kassler som har rökts, det har också saltats genom att köttet sprutsaltats. En varmrökt kassler går att ätas direkt.
Kallrökt kassler
Det finns även kallrökt kassler som röks i lägre temperatur än varmrökt kassler. Skillnaden mellan kallrökt och varmrökt kassler är att kallrökt kassler ska tillagas innan den äts.
Vad är skillnaden mellan kassler och skinka?
Den största skillnaden mellan kassler och skinka är att det är olika delar av grisen och att skinka kan bestå av pressat skinkkött. Kassler är framför allt en kotlett utskuren från en kotlettrad. Skinka, om det är äkta skinka, är oftast bakdelen av grisen. Men skinka brukar också kött som består av hoppressade skinkbitar kallas. Kassler består alltså av en kotlett jämfört med skinka som består av hoppressade skinkbitar eller en bit av rumpan av grisen. Kassler innehåller också mycket saltvatten och brukar ha en hög kötthalt om 85%.
Var kommer namnet kassler ifrån?
Det finns ett par olika teorier om var namnet kassler kom från. Dels att namnet kommer från en charkuterimästare och dels att det kommer från staden Kassel:
- En teori är att namnet kommer från staden Kassel i Tyskland.
- Den andra teorin är att namnet härstammar från en charkuterimästare som hette Cassel som verkade i Berlin under 1800-talet. Ingen av teorierna går att styrka.
Är kassler nyttigt?
Kassler är ett magert kött med hög proteinhalt. Proteinhalten är omkring 20% medan fetthalten är omkring 5%. Kassler kan anses vara ett bra kött att äta som inte är överdrivet fett. Köttet är magert och en bra källa till protein. Det innebär att kassler är en enkel och nyttig mat.