Visste du att pizzadeg går jättebra att frysa (läs mer om att frysa pizzadeg här). Det är ett bra sätt att göra flera satser av pizzadeg som enkelt går att ta fram från frysen varje gång du ska baka en pizza. Men kanske undrar du hur du ska tina pizzadeg bäst? Läs vidare så ska vi försöka besvara frågan hur man tinar pizzadeg.
Gör så här för att tina pizzadeg
En bra grundregel när du ska tina pizzadeg är att ju långsammare du tinar upp pizzadegen desto bättre. Det betyder att det kan ta 8 timmar innan pizzadegen är tinad. Det betyder att du inte kan jobba med den frysta pizzadegen på en gång utan det krävs lite planering.
Ett bra sätt är att plocka ut pizzadegen från frysen på morgonen och låta den tina under dagen. Då är pizzadegen tinad tills du kommer hem från jobbet.
Gör så här:
- Ta fram pizzadegen från frysen.
- Ta bort pizzadegen från dess plastfolie eller plastlåda.
- Placera den frysta pizzadegen i en plastlåda eller plastbunke. Plasta in plastlådan eller plastbunken med plastfolie.
- Placera den inplastade plastlådan eller plastbunken i kylen.
Tänk på det här:
Låt gärna degen få rumstemperatur innan du börjar baka ut den när den är tinad. Degen får rumstemperatur på en halvtimme till en timme.
Har du bråttom så kan du tina pizzadegen i rumstemperatur. Då tinar pizzadegen snabbare. Men långsammare upptining av pizzadegen leder till bättre pizza.