Undrar du hur du ska tillaga fryst panerad fisk såsom fryst panerad spätta? Det är inte svårt alls, men du behöver tänka på att fisken är panerad, det vill säga att den har ett skal av brödsmulor. Det gör så att det är lätt att bränna vid den panerade fisken ifall du steker den. Steker du fryst panerad fisk på låg värme går det oftast utmärkt.
Tillaga fryst panerad fisk så här
Du kan tillaga fryst panerad fisk i både stekpanna och i ugn. Gemensamt för båda tillagningssätten är att du ska tillaga fryst panerad fisk utan att tina upp den.
I stekpanna
Tricket med att tillaga fryst panerad fisk i stekpanna är att tillaga fisken på rätt värme. Om du steker den frysta panerade fisken på för hög värme så kommer paneringen brännas vid medan fisken lämnas rå. Steker du den däremot på för låg värme då blir paneringen mjuk och går lätt sönder eftersom fisken släpper ifrån sig vatten och blir kokt istället för stekt. Gör så här:
- Sätt på spisen på medelvärme.
- Ta fram en stekpanna och placera lite smör eller olja i den.
- När smöret har fräst eller oljan är varm så lägger du i den frysta panerade fisken.
- Stek den panerade fisken i ungefär 8 minuter. Vänd på fisken efter halva tiden. Undvik att vända på fisken för mycket. En eller två gånger räcker.
Tips
- En stekpanna med teflon, en så kallad teflonpanna gör sig väl till sin rätta när man steker panerad fisk.
- Fisk innehåller mer vatten än kött, därför bränns den lättare än till exempel biff eller hamburgare.
I ugn
Att tillaga fryst panerad fisk i ugn ett bra val. Det går enkelt att tillaga fisken i ugnen och du får ett jämnt resultat. Du slipper också vända på fisken då. Du slipper även stekos och stänk från smör samt olja. Gör så här:
- Placera den panerade fisken i en ugnslåda.
- Sätt på ugnen på 225 grader. Har du för låg värme i ugnen så blir paneringen mjuk. Har du hög värme, som 225 grader så får paneringen en krispig yta.
- Låt fisken stå inne i ugnen i ca 20-25 minuter (eller vad som står angivet på förpackningen).