Vilka skillnader är det mellan smör och margarin? Smör och margarin är ju samma sak, eller är det? Nja, det är faktiskt inte riktigt samma sak men det finns många likheter och skillnader mellan smör. Det är så lätt att tro att smör är samma sak som margarin eftersom båda produkterna påminner om varandra. Vi har alltid haft som regel att om vi ska bara något riktigt gott, då använder vi riktigt smör. Men ska vi bara ett bröd eller något mer generiskt då använder vi billigare margarin. En dag så bestämde vi oss för att kolla upp vilka skillnader det egentligen är mellan smör och margarin. Det här kom vi fram till!
Både smör och margarin är naturprodukter. Smör kommer från kon. Margarin kommer från till exempel raps eller palmolja (men kan även ha animaliska fetter som ingrediens delvis). Den stora skillnaden mellan margarin och smör är alltså att smör kommer från kon och margarin från raps eller palmolja.
Vilka likheter har smör och margarin
- Både smör och margarin är naturprodukter i den mening att grundingredienserna kommer från naturen
- Båda produkterna innehåller mycket fett, det kom nog inte som en överraskning
- Båda innehåller vitamin A och D
- Både margarin och smör finns i handeln med olika salthalter för att ge smak (och fungera som konserveringsmedel)
Vilka skillnader har smör och margarin
- Smör är gjort av animaliskt fett (mjölk) medan margarin är gjort av vegetabiliskt fett (i majoritet)
- Smör innehåller mer mättat fett, margarin innehåller mer omättat fett. Ju hårdare eller fastare konsistensen är för smör/margarin, desto mer mättade fetter
- Smör syras med mjölksyrakultur, margarin syras med citronsyra. Syran är till för att ge mer smak
- Smör är konstant i sin fettsammansättning medan margarin kan anpassas till olika fettsammansättningar
- Smörgåssmör går att steka i medan smörgåsmargarin bara rekommenderas till smörgåsar
- Smör är dyrare än margarin. En fördel med margarin är att det är billigare än smör. Därför är det vanligt att man använder margarin vid storbak, till exempel om du bakar egna bröd
- Smör smälter vid lägre temperatur än margarin, därför kan smör tyckas smaka godare på mackan än margarin
- Många tycker att matlagning med smör smakar godare. Vi tycker att du ska pröva matlagning med både margarin och smör. Pröva dig fram till vad som smakar bäst för att göra din matlagning så kostnadseffektiv som möjligt.