Ingefära är en rot som finns i mataffären. Det är en populär krydda i det asiatiska köket och ses i många länder i Asien som en medicinalväxt. I norden används ingefära som smaksättare i många recept både färskt och torkad. I till exempel soppor är riven ingefära en god smaksättare. Ingefära säljs som en rot i mataffären. Roten har ett tunt skal. Kanske undrar du: måste man skala ingefära? Undra inte mer, i den här artikeln ska vi försöka besvara frågan, ska man skala ingefära?
Ingefära har ett tunt skal som täcker hela ingefäran. Skalet går att äta, när ingefära är färsk så är skalet tunt och följsamt. Men när ingefäran åldras så blir också skalet tuffare och grövre. Det betyder att en ingefära som inte åldrats kan mycket väl användas i matlagningen riven med skalet kvar. Medan en ingefära med skal som är grövre inte gör sig bra riven.
Främsta anledningen till att skala ingefära är att du inte vill ha skalets konsistens i maträtten. Skalets konsistens kan vara segt. Det finns ingen anledning till att behålla skalet för att du vill behålla smaken eftersom smaken inte sitter i ingefärans skal.
Ingefärans skal kan också göra det svårare att riva ingefäran. I många recept så ska ingefära rivas i ett rivjärn. River du ingefäran med skalet kvar så blir rivjärnet ihop proppat av skal ifall du vill ha det finrivet.
Tänk också på att ingefärans skal kan vara smutsigt av jord. Det är ju inget du vill ha i smoothies eller i soppan.
Anledningar till att du ska skala ingefära
- Skalets konsistens kan vara segt och påverka maträttens konsistens.
- Ingefärans skal kan proppa igen ett rivjärn eftersom skalet är grövre än roten.
- Skalet kan vara smutsigt då det täcker en rot som växt i jorden.
Anledningar till att inte skala ingefära
- Minska matsvinnet genom att äta hela ingefäran.
- Du vet att du har en ingefära som inte är gammal och som inte har ett segt skal.
- Skalet innehåller fibrer som är nyttigt för tarmen.
Gör så här för att skala ingefära
Bäst skalar du ingefära med en sked. Skrapa av skalet med skeden, det går mycket snabbare än att använda en skarp kökskniv.
Tänk på det här
Om du inte ska äta hela ingefäran på en gång så skala inte hela utan skär bort en bit och skala bara den. Ingefäran håller längre ifall du behåller skalet på.
Måste man skala ingefära?
Nej man måste inte skala ingefära, du kan äta ingefära med skalet på. I vissa fall är det dock bättre att skala ingefäran så att skalets konsistens inte försämrar maträtten, smutsar ner maten eller proppar igen rivjärnet.