Aubergine är en mångfacetterad grönsak som bjuder på många olika smaknyanser och texturer. Auberginens skal är vackert purpurfärgat men kan vara segt och tjockt. Måste man skala auberginen innan du tillagar den eller kan du tillaga den med skalet på? I den här artikeln ska vi försöka besvara frågan, ska man skala aubergine?
Den främsta anledningen till att man vill skala aubergin är för att skalet har en tjock och seg textur. Skalet har också en bitter smak vilket är den främsta anledningen till att många recept uppmanar att skala grönsaken. Nackdelen med att skala den är dock att skalet innehåller mycket fibrer som är nyttigt för tarmen. Fibrer som går förlorade om du skalar auberginen.

Hur ska man då göra om du vill äta mer auberginer med skalet kvar? Svaret är enkelt. Nästa gång du ska köpa grönsaken i en mataffär, välj hellre en liten, mindre aubergin än en äldre. En mindre aubergin har tunnare skal som är mindre segt och som smakar mindre beskt. Färska auberginer är också mindre beska medan övermogna auberginer som finns i många mataffärer är mer bittra. Har du möjlighet, köp alltid lokalodlade auberginer av lokala odlare.
Därför ska du skala aubergin
- Maträtten du ska laga kräver en enhetlig konsistens som auberginens skal inte samspelar med.
- Många maträtter kräver att du ska skala auberginen.
- När du vill ha en mild smak av aubergin.
Därför ska du inte skala aubergin
- Skalet är nyttigt, det innehåller fibrer som är bra för tarmen och en antioxidant som heter nasunin. Nasunin är bra för hjärnan och förebygger förkalkning.
- Många maträtter kräver att auberginen ska hålla sin form, då måste skalet vara kvar. Till exempel fylld aubergin.
- Du har en färsk aubergin som du vet är nyplockad.