Så här ska du tillaga frysta fiskpinnar

Frysta fiskpinnar är en stapelvara i alla barnfamiljers kök, både vuxna och barn gillar fiskpinnar. Fiskpinnar är ett bra sätt att introducera fisk till barnen, samtidigt är det god vardagsmat, speciellt med tillbehör som remouladsås och citron. Därför är det bra att känna till hur du ska tillaga frysta fiskpinnar. Annars riskerar du torra, ljumma, tråkiga fiskpinnar istället för grundligt varma fiskpinnar med en gyllenbrun frasig panering med smörsmak runt om.

Fiskpinnar består av fisk och en panering runt om fiskköttet. Paneringen består av bröd. Därför har fiskpinnar fått ett lite dåligt rykte om att det är mycket bröd och lite fisk i produkten. Det är lite orättvist då det är panering det handlar om. Paneringen tillför fisken en frasig kontrast och en gyllenbrun och nötig smaknyans som kompletterar fiskens mjälla och neutrala smak bra. Brödet i paneringen kan ställa till med problem om du ska tillaga dom, det krävs att du har koll på stekpannans värme, annars bränns paneringen. Du kan tillaga frysta fiskpinnar i ugn eller i stekpanna. Vi tycker fiskpinnar blir som godast om man tillagar dem i stekpanna.

Hur steker man fiskpinnar

Följ stegen nedan för att steka fiskpinnar:

  1. Ta fram en stor stekpanna och sätt spisen på medelvärme värme. Lägg en bra bit smör i stekpannan. Smör tillför smak till fiskpinnarna. Eftersom fiskpinnar har en panering som består av bröd kommer paneringen suga upp en del av fettet och således också smaken av smör. Om du inte har tillräckligt med smör i stekpannan kan den bli torr. Därför ska du i ha i mycket smör i stekpannan för bäst resultat.
  2. Vänta tills smöret har smält och slutat fräsa.
  3. Nu lägger du i dom frysta fiskpinnarna i stekpannan med en av de de stora rektangulära sidorna nedåt.. Tänk på att frysta matvaror kyler ned en stekpanna. Ju mer fiskpinnar du lägger i stekpannan desto längre tid tar det innan stekningen börjar. Öka inte värmen utan håll värmen på medelvärme. Det är viktigt att du inte steker på max värme eftersom paneringen är gjord av bröd. Precis som en brödskiva i en jättevarm stekpanna snabbt kommer brännas så kommer paneringen brännas vid innan fiskpinnen är helt tillagad om du steker fiskpinnarna på för hög värme. Tänk alltid på att hålla en låg värme till medelvärme när du steker fiskpinnar!
  4. Du kan testa om fiskpinnarna är redo att vändas genom att sticka hål på dem med en gaffel. Följ direktiven på fiskpinnarnas förpackning om hur lång tid du ska steka dom. Använd en tunn stekspade för att vända på fiskpinnarna.

Ska man tina fiskpinnarna innan man steker dom?

Du ska aldrig tina eller halvtina fiskpinnarna innan du steker dom. Det som händer om du steker tinade fiskpinnar är att det är hög risk för att paneringen släpper från fisken eftersom det bildas ånga mellan de olika delarna av fiskpinnen – detta för att det är olika värme mellan mitten fiskpinnen och paneringen. Om paneringen lossnar från fiskpinnen är det hög risk att den fastnar i stekpannan. Då blir stekningen inte effektiv och fiskpinnarna blir en enda röra.

Är fiskpinnar tillagade?

Nej, fiskpinnar är inte tillagade. Fiskköttet i fiskpinnen är rått fiskkött som är nedfryst. Därför ska du alltid laga fiskpinnarna ordentligt innan du äter dom så fiskköttet i fiskpinnen blir genomvarm. Det som kan hända om du äter fiskpinnar som du inte värmt ordentligt är att du kan bli illamående då det inte är bra att äta rå fisk. Risken att du får i dig mask från fiskköttet ifall du råkar få i dig en fiskpinne som inte är tillräckligt färdiglagad är minimal. Detta eftersom fiskpinnarna har varit nedfrysta. Du ska inte frysa in fiskpinnar igen som varit upptinade.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *