Det är många som tycker det är jobbigt att stryka sängkläder. Är det ens nödvändigt att stryka lakan eller kan man snabba upp processen? Läs vidare så går vi igenom hur du ska göra.
Behöver du stryka sängkläder?
Nuförtiden finns det två läger, dels de som inte tycker det är värt att stryka sängkläder och dels dom som tycker det är en nödvändighet. Ett mynt har alltid två sidor och tittar man på fördelarna och nackdelarna så finns det faktiskt rätt i båda lägren.
Fördelarna med att stryka sängkläder är:
- Värme från strykjärnet desinficerar sängkläderna
- Strykta sängkläder håller längre
- Tyget blir ju mjukare och trevligare för beröring efter strykning
- Det är en lyxig känsla att ha sängkläder som har stryks. Det känns nästan som en hotellsäng
- Det ser helt enkelt mer attraktivt och vackert ut, vill du ha en prydlig säng ska du stryka sängkläderna
Nackdelarna med att stryka sängkläder är:
- Sängklädernas förmåga att absorbera svett kan försämras. När vi sover svettas vi, det absorberas av sängkläderna. Ju bättre absorberingen är, desto komfortablare sömn
- Vid strykning så laddas sängkläderna med statisk elektricitet
- Strykning av sängkläder tar tid
Tänk på: Det kan vara bra att stryka sängkläder för småbarn och bebisar eftersom strykning eliminerar väck och skrynklor som kan irritera barnens hud.
Torkning av sängkläderna
Vi kanske inte har övertygat dig om att du ska stryka sängkläderna. Men om du är sugen på hur processen ser ut så läs vidare.
Först några detaljer kring torkning av sängkläder
- Har du tvättat sängkläderna så vänta inte för länge innan du tar ut dom från tvättmaskinen. Ju snabbare du tar bort tvätten från maskinen desto mindre skrynkor sen som du måste stryka.
- När du hänger upp sängkläderna för torkning så var noggrann med att du sträcker ut sängkläderna ordentligt i hörnen. Avlägsna smuts som trådar, hår och ludd.
- Om du inte har tillräckligt med utrymme att torka sängkläderna i sin fulla storlek så kan du vika ihop dem till hälften så att de tar mindre plats när de torkar.
- Tänk på att om lakanen är lite våta så går strykningen oftast lite smidigare. Därför kan det vara en vits att plocka ner sängkläderna från torkningen innan dom är helt torra.
Stryka sängkläder på strykbräda
Så här ska du göra för att stryka lakan på en strykbräda snabbt och effektivt med minimalt med krångel.
Ha rätt temperatur på strykjärnet
Glöm inte att ställa in strykjärnet på rätt temperatur. Det tar du reda på genom att läsa på etiketten på lakanet. Det är viktigt att det är rätt inställt eftersom sängkläder görs i olika tyger som tål olika värme.
Som exempel kan det nämnas att generellt så brukar:
- Bomull kunna strykas vid 200 grader
- Linne kunna strykas upp till 210 grader
- Silke bör strykas på låg temperatur, inte mer än 50 grader (eftersom det är ett sådant känsligt material).
Kolla upp vilket tyg dina sängkläder är gjorda i och kolla upp vilken värme de tål.
Rent strykjärn – rena sängkläder
Innan du börjar stryka så kolla av att strykjärnet är rent och att det finns vatten i strykjärnets tank. Stryker du sängkläderna med ett smutsigt strykjärn riskerar du att smutsa ner lakanet med fläckar som kan vara omöjliga att ta bort. Om du är osäker, testa att stryka över en ren trasa för att se om strykjärnet lämnar spår på trasan.
Smutsa inte ner sängkläderna på golvet
Gör inte felet att stryka stora lakan och sängkläder på smutsigt golv även om du har en strykbräda med ben. Det är lätt att lakanet når golvet och blir smutsigt. Lägg en stor handduk eller ett stort lakan på golvet för att inte smutsa ner de nytvättade lakanen.
Stryk sängkläderna hopvikta
Lakan stryks smidigare om de är halvt hopvikta. Är lakanet gjort av tjockt material behöver båda sidorna strykas, är lakanet gjort av tunt material räcker det att stryka en sida.
Stryk inte om sängkläderna har fläckar
Om du ser att det finns fläckar på lakanet ska du inte fortsätta stryka den. Ta bort fläcken innan du går vidare med strykning. Annars riskerar du att fläcken blir svår att ta bort eftersom värmen präntar in smutsen i fläcken djupt i fibrerna.
Var noggrann med sängkläder med knappar
Om sängkläderna har knappar så behöver du stryka runt omkring knappen och vara uppmärksam kring kanterna.
Låt sängkläder av linne typ vila
Om sängkläderna är av linne så måste de vila en stund innan du lägger in dem i linneskåpet. Låt linnet svalna helt innan du stoppar undan det.
Räta ut skrynkliga sängkläder med händerna
Är örngottet eller lakanet mycket skrynkligt kan du försöka räta ut tyget med händerna först innan du går vidare med strykjärnet.
Hur ska sängkläder av olika tyg strykas
Olika tyger har olika värmetoleranser för strykjärnet. Det finns också ett par riktlinjer i hur du ska hantera sängkläder av olika tyg. Se nedan:
- Calico tyg. Sängkläder av Calico tyg ska du stryka när tyget fortfarande är lite vått efter tvätt. Om tyget är torrt så fukta det med vatten.
- Satintyg. Satintyg är ett tyg som är enkelt att stryka. Det är också tacksamt efter tvätt då det inte blir så rynkigt. Stryk tyget från insidan.
- Bomullstyg. Bomullstyg ska du stryka på båda sidorna om du kan.
- Frotté. Frotté ska inte strykas eftersom tyget då blir strävt och hårt.
- Syntetmaterial. Undvik att stryka syntetmaterial utan en trasa mellan tyget och strykjärnet. Var försiktig eftersom ett varmt strykjärn kan lämna skador på syntetmaterialet.
Tips och tricks när du stryker sängkläder
- Lyssna på musik eller titta på TV när du stryker lakan.
- Tycker du att den goda doften av tvättmedel försvinner efter strykning kan du förvara sängkläderna med lavendelpåsar i linneskåpet. Lavendelpåsarna sprider en ljuv doft.
- Orkar du inte stryka sängkläderna en och en kan du vika dem jämnstort, ställa dem på hög och ställa något tungt ovanför dem så de åtminstone plattas till.