Hängbegonia (kallas även Begonia corallina) är en krukväxt som har flera olika namn. Du kanske känner igen den som Ampelbegonia, Buskbegonia, Gubben och gummen, Karelska jungfrun eller Mormorsbe-gonia. Eller så kanske du har hört talas om den som “Änglavinar” eller “Grisaöron”, smeknamn växten fått tack vare bladens unika form. Man brukar prata om gammaldags krukväxter. Sådana krukväxter som var populära förr i tiden. Det kan man säga att Hängbegonian verkligen är, det är en mycket fin, gammaldags växt som faktiskt kan gå i arv i flera generationer.
Om du söker efter en praktfull krukväxt med blommor i flera vackra färger som inte är helt omöjlig att ta hand om är den här krukväxten helt rätt för dig. Undrar du vilken skötsel Hängbegonia kan behöva? Läs vidare så ska vi gå igenom det.
Så här ska du placera Hängbegonia
Krukväxten ska placeras ljust men inte i direkt sol, annars kan bladen ta skada. För optimal placering, placera den i halvskugga eller ljust under tak. Hängbegonia klarar sig fint i rumstemperaturen hemma men får gärna stå lite svalare, omkring 15 grader under vintern. Får du en Hängbegonia som växer sig tanig under vinterhalvåret har den stått för varmt!
Under sommaren kan du ha plantan på balkong eller uteplats, gärna om det finns tak så den står i skugga. Hängbegonia blommar flitigt varför den är väl värd sin plats för att skänka skönhet åt dina ögon.
Så här ska du vattna Hängbegonia
Vattna krukväxten rikligt på sommaren men mer sparsamt på vintern. Under tillväxtperioden så kan du ge växten näring. Ge Hängbegonian en svag dos näring, ger du den för mycket näring kommer den få mer blad än blommor. Låt krukväxtens jord torka upp mellan vattningarna.
Så här ska du plantera Hängbegonia
Växten trivs i ampel eller i krukor som står på fötter så de vackra löven och de hängande blommorna får bölja nedåt. Plantera Hängbegonia i vanlig väldränerad standardjord, passa på varje februari och beskär gärna plantan då också. Om du planterar Hängbegonia i jord som inte är väldränerad finns risk att plantan kan ruttna. Ta sticklingar på sommaren.