Öl finns över hela världen. Det roliga är att olika delar av världen har satt sin prägel på öl – därför finns det vissa kulturella skillnader man kan se i öl beroende på var i världen det kommer ifrån. Det är ju kul för oss ölälskare som kan spendera en hel kväll i goda vänners lag med att prata om olika färgnyanser och smaknyanser i öl. Sätt in dig i lite i öl så kommer du vara stjärnan på nästa AW. Du kan komma med kunskap ur en bottenlös ficka som kommer imponera inte bara på dina närmsta kollegor, utan även på chefen!
Öl från världens olika hörn
Vi i Sverige älskar vårt öl, men tänk hur mycket fantastiskt öl det finns över hela världen. Börja din ölresa genom att läsa om ölsorterna nedan.
Lageröl
Ett svensk lageröl kännetecknas av att det är ljust, har en normal beska och en låg sötma. Utomlands så påminner lageröl om det svenska lagerölet dock med en lite högre beska.
Vad innebär lageröl?
Lageröl innefattar alla underjästa öl samt alla ljusa öl som fått ligga i lagringstank efter jäsning. Förr i tiden kallades det underjästa ölet för bayerskt öl eller en Bayer. Lageröl i Tyskland betyder oftast husets standard öl.
Pils / Pilsner
Pils (eller Pilsner som vi säger här hemma i Sverige) är ett ljust, torrt öl med kraftig beska från humle. Pilsner är både bittert och aromatiskt med ett mycket kraftigt skum. Normalt sett är alkoholinnehållet mellan 4,0-4,5%.
Var kommer namnet Pilsner ifrån?
Namnet pils eller pilsner kommer från staden Pilsen i Tjeckien. Pilsöl bryggs faktiskt mest i Tjeckien och Tyskland. Bitterheten i tyska pilsner varierar från norra tyskland till södra tyskland. Norra Tyskland har en mycket högre bitternivå än södra Tyskland.
Dortmunder
Dortmunderöl är ett gott lageröl som placeras mellan pilsner och münchener. Det är ett ljust till guldfärgat öl med en något högre stamvörtstyrka. Ölet har också en viss sötma till skillnad från normalt lageröl. Ursprunget till denna typ av öl kommer från området kring Dortmund. Därav namnet.
Bayerskt öl
Bayerskt är beteckningen för ett vackert bärnstensfärgat/mörkbrunt lageröl som ursprungligen utvecklats i Münchenområdet. Därför kallas ölet även Münchener. Ölet har en alkoholstyrka som är omkring 5,0-5,6l%. Ölet finns i både ljust (Helles) och mörka varianter (Dunkel).
Elefantöl / Bocköl
Det här är ett alkoholstarkt öl (kallas även Strongbrew) med en mycket hög fyllighet. Ölet finns både som ljust och mörkt öl. Alkoholhalten ligger mellan 5-10%.
Ale
Det här är en benämning för många olika sorters öl. Ale betyder kortfattat att det ursprungligen är ett engelskt överjäst öl som tillverkas i flera olika varianter. Det som skiljer de olika Ale sorterna åt är färg, smak och styrka.
Weissbier
Weissbier är ett veteöl. Det är bryggt på en maltblandning där vete ingår (med minst 30%). Det finns Weissbier med olika matblandningar och även med filtrerad eller ofiltrerad malt. Weissbier är ett uppfriskande öl som kan smaka mycket fräscht.
Altbier
Altbier är ett kraftigt överjäst öl med en vacker kopparfärgad nyans. Det har en mycket aromatisk humlekaraktär som greppar ölets smak. Det här är en ölsort du speciellt hittar i norra Tyskland.
Kölsch
Det här är ett ljust öl. Det påminner om pilsner men eftersom ölet är byggt på överjäst öl så har smaken en lätt fruktig arom. Vilket pilsner inte har. Det här ölet kan du med fördel använda som aperitif. En intressant fotnot om Kölsch ölet är att det bara får bryggas omkring Köln.
Stout
Stout är ett öl man i Sverige förknippar med England och Irland – Ölet har sitt ursprung från Irland. Det är ett mycket kraftigt, värmande och fylligt öl. Väldigt passande klimatet i England. Ölet har en alkoholhalt mellan 4-10%.
Porter
Porter är ett annat öl med rötter i England. Porter kom ursprungligen från London. Det är ett väldigt mörkt och fylligt öl med vissa nyanser av sötma samt en rostad och lätt nötig smak. Du känner verkligen den kraftiga humlesmaken i detta öl.
Jullöl
Det här ölet behöver nog ingen vidare introduktion till våra svenska läsare. Vem har inte druckit av detta på julfesten på jobbet (eller hemma på julafton). Det är ett traditionellt mörkt svensk öl. Smakmässigt har det en fyllig rostad smak med söta undertoner som gifter sig mycket väl med svensk julmat.
Rauchbier
Detta är ett riktigt special öl som bryggs på rökt malt. Ja du läste rätt, rökt malt. När malten torkas så torkas det över öppen eld, därför får malten en extra nyans smak. Kanske inte det mest vanliga ölet, men du kan hitta det i Tyskland. Så varför inte lägga dit den på din 100 saker att göra lista.
Lambic
Det här är en spännande spontanjäst öl sort som både finns som lagrat öl och som färskt öl. Du som inte tycker öldrickande har lika mycket klass som vin kan välja den 3 årslagrade varianten för ökad njutning i gommen. Lambic har en vackert gyllenbrun färg med minimalt med skum. Den serveras oftast ofiltrerad och har en fruktig och syrlig smak med vissa toner av vin.
Gueuze
Här är ett annat spontanjäst öl som har sitt ursprung i Belgien. Ölet har en mycket syrlig smak som den får av den speciella jäsningsprocessen. Jäsningsprocessen gör så att vörten kommer i kontakt med mikroorganismer i luften under processen, där finns både mjölksyra och ättiksyra inblandat, vilket förklarar syran i ölet.
Kriek
Kriek är ett coolt körsbärsöl som jäser i upp emot 8 månader och lagras i ett år. Ölet blandas med svarta körsbär vilket ger ölet dess goda smak. Detta är ett lite finare öl där det finns versioner som lagras ännu längre än ett år. Dessa buteljöler är oftast ofiltrerade och har en mångfacetterad smak.
Trappiste
Trappiste är ursprungligen ett Belgiskt klosteröl. Ölet har en hög alkoholstyrka, ofta mellan 7,5-10l%. Trappist är faktiskt en speciell munkorden med bryggerikloster både i Belgien och i Holland.
Svagdricka
Svagdricka är en lågalkohol öl av gammaldags typ. Det har en tydlig sötma och halvmörk färg. Det här brukade man dricka hemma väldigt mycket förr i tiden. Men nuförtiden är det mer en rolig dryck att pröva på.
Öl i olika länder
Öl i Australien
Inte konstigt att australiensarna gärna dricker mycket iskall öl, landet är ju jättevarmt! Det typiskt australiensiska ölet är en ljus lager med mild smak. Ölet påminner om det amerikanska ölet men är något kraftigare. Det typiska ölet skiljer sig också från det engelska (vilket var mer vanligt förut). I Australien bryggs ölet med hög andel råfrukt, upp emot 40 procent, av rörsocker. Beskan ligger i den lägre regionen på skalan, runt 20 EBU.
Öl i Belgien
Beligen är ett mycket välkänt ”öl land”. Här finns alla sorters olika öltyper, från helmalt öl till körsbärsöl. Belgien är lager ölets huvudstad numero uno.
Öl i Danmark
I Danmark dominerar lager öl. Främst från Carlsberg och Tuborg. Beskan i det danska ölet ligger relativt lågt, kring 25 EBU.
Öl i England
England är ett typiskt öl land med sin aldeles egen öl profil. I England är Ale öl vanligast. Men ljust öl dricks också, då främst av yngre generationer. I England dricker man mycket öl på pubarna och alkoholhalten är oftast lite lägre där än på svenska pubar.
Öl i Finland
I Finland är det lageröl som är den vanligaste ölen. Det finska ölet påminner lite om den finska maten i att det är mindre sötma och mer beska. Jämfört med Sverige så är det något mer beska i finska öl.
Holland
I Holland så är det lageröl som gäller. Holland är också känt för många varumärken som är välkända över hela världen som Heineken och Skol.
Öl i Irland
Irland precis som England är en riktigt stort öl land. I Irland dricker man precis som i England en hel del Ale men också Stout och lageröl. Precis som i England dricker man mest öl på puben och ölen har en lite lägre alkoholhalt än i andra länder.
Öl i Japan
I Japan dricker man helst lageröl som är lite sötare och fylligare än till exempel öl i USA. Ölet påminner lite om det öl vi dricker i Sverige.
Öl i Kanada
I Kanada dricker man gärna ljust lager. Gärna ett ljust lager med låg beska och med en smak som kommer från den unika maltråvara som används vid tillverkningen.
Öl i Norge
I Norge är lagerölet mest populärt. Det bryggs bara helmaltsöl eftersom enligt norsk lag är det inte tillåtet att använda något annat än bara malt till ölbryggning.
Öl i Sverige
I Sverige har vi gamla öltraditioner och vi älskar att dricka öl. Ölet går hand i hand med vår svenska husmanskost. Det betyder att alla dom där typiska husmanskost maträtterna gifter sig mycket bra ihop med öl. Vi dricker mest ljusa öl, men även mörka öl kan slinka ner.
Öl i Tjeckien
Tjeckien är ett klassisk öl land med en rik öl historia. Från Tjeckien kommer Pilsner. Det är en av världens mest kända öltyper. Pilsner togs fram i staden Pilsen i mitten av 1800-talet. Det var världens första ljusa lageröl. Pilsner finns numera i flera olika varianter med sina unika smaker.
Öl i Tyskland
Tyskland är ett annat av dom riktigt tunga öl länderna. Här gillar man att dricka öl och det är här man kan säga att det som kallas det moderna ölet först kom till. Det unika med Tyskland är att ölsorterna varierar i landet. Norr i landet hittar du mer beskare öl. Värt att notera är att tyskarna gillar sitt öl lätt svalt och inte för kallt.
Öl i USA
I USA gillar man ljust öl, lager. Amerika är också världens ledande och största bryggarnation. Det som utmärker öl i Amerika är att de är mycket ljusa och lätta i smaken med en mycket låg beska. USA präglas av stora bryggerier såsom Budweiser, men det finns även mindre bryggerier som introducerar europeisk öl med mer karaktär av beska.