Kaffe görs av kaffebönor som rostas och mals. Vill du dricka så gott kaffe som möjligt så får du bäst resultat om du maler kaffebönorna hemma själv innan du gör en kopp kaffe. Du kan mala kaffebönorna med en kaffekvarn. Om du inte har en kaffekvarn så kanske du undrar om du kan mala kaffebönor utan kvarn? Det ska vi gå igenom i den här artikeln.
Gör så här för att mala kaffebönorna själv:
Mal kaffebönorna i en mixer
Om du inte har en kaffekvarn så kan du mala kaffebönor i en mixer. Det enda du behöver vara uppmärksam på är att mixern inte får mala bönorna i mer än några sekunder i taget. Annars kommer mixern värma upp bönorna när de mals vilket leder till att de rostas. Då kommer kaffet inte smaka så bra.
Gör så här för att maxa kaffebönor i en mixer:
- Lägg i lite av kaffebönorna i mixern (du kan också använda en stavmixer).
- Ställ in mixern på lägsta nivån.
- Mal bönorna i ca två sekunder i taget i 10 sekunder, det vill säga, kör mixern i två sekunder, stäng av, kör mixern i två sekunder igen, stäng av. Detta för att undvika att kaffebönorna rostas av mixern. Du ska inte hålla ner knappen på mixern i ett enda svep utan mala dem i pulser om 2 sekunder.
- Tillsätt lite mer av kaffebönorna och repetera föregående steg.
- Fortsätt tills du har malt rätt mängd kaffebönor.
Nackdelen med att mala kaffebönor i en mixer är att du inte får kaffebönorna lika finmalda som i en riktig kaffekvarn för kaffebönor. Men det duger fint som nödlösning.
Mal kaffebönorna för hand
Har du inte en mixer tillgänglig så kan du pröva följande smarta tips för att mala kaffebönorna helt manuellt. Ha dock i åtanke att det är mycket jobb för kanske inte en helt perfekt kopp kaffe med nedanstående tips för att mala bönorna för hand.
- Mal kaffebönorna med mortel och mortelstöt. Lägg ett par matskedar kaffebönor i morteln och använd stöten för att krossa kaffebönorna. Håll en hand över morteln så att bönorna inte hoppar ur morteln. Slå på bönorna med stöten för att krossa dem och snurra och dra mot kanterna för att krossa bitarna av kaffebönorna till malda kaffebönor. Ju mindre kaffebönor du maler i en mortel desto finare konsistens kan kaffebönorna få.
- Mal kaffebönorna på en skärbräda med kniv. Har du sett hur kockar krossar vitlök med en kniv på sidled. Precis samma kan du göra med kaffebönor. Istället för en kockkniv, använd en rejäl hacka. Placera kaffebönorna på en skärbräda och placera kniven horisontellt över kaffebönorna. Slå på kniven så att kaffebönorna krossas. Fortsätt tills kaffebönorna är malda.
- Mal kaffebönorna med en kavel. Lägg kaffebönorna i en plastpåse, typ en fryspåse. Placera påsen med kaffebönorna på en platt yta, som på en skärbräda till exempel. Sedan slår du på kaffebönorna med kaveln så att bönorna spricker innan du kavlar ut kaffebönorna till finmalda kaffebönor. Har du inte en kavel går det bra med en vanlig hammare (eller en stekpanna).