Lär dig sautera i köket

Sautering innebär att du tillagar fina bitar av brynt kött eller grönsaker snabbt i en varm stekpanna.

Möra och fina råvaror som oxkött, tunna skivor av kalv, tärnad fläsk ska du tillaga snabbt och försiktigt för att bevara råvarornas saftighet och smak.

Tillagning av råvaror med sauté ska du göra i en rask takt. Därför är det ingen matlagningsteknik som passar till större maträtter för flera gäster. För en eller två tallrikar fungerar tekniken bra.

Gör så här för en lyckad sauté

  1. Torka köttet
    Torka köttet innan du lägger köttet i pannan. Bryn köttet i stekpannan

  2. Överstek inte köttet
    Var noggrann med att inte översteka köttet, hellre för kort stektid än för lång. För att kontrollera hur väl köttet är stekt kan du känna på köttet med baksidan av en gaffel. Känns köttet stumt är köttet färdigt. Kött såsom mört oxkött ska bara stekas mycket snabbt.

  3. Bryn först, tillsätt smaksättning sedan
    När du brynt köttet ska du tillsätta smaksättning. Olika recept har olika smaksättningar, det kan vara vin, buljong eller grädde – men också stekta grönsaksstrimlor såsom lök eller morot. Kolla upp olika recept. Det finns många klassiska smakkombinationer i sautéer.

  4. Pudra köttet med mjöl
    Pudra köttet med mjöl. Köttet ska täckas av mjöl runt om och brynas. Undvik att mjölet blir brunt för brunt mjöl smakar inte gott.

  5. Ha en varm stekpanna
    Hemligheten med en sauté är att stekpannan ska vara varm och att ingredienserna i stekpannan ska stekas jämnt, därför ska råvarorna fördelas om i pannan under stekningen. Gör som proffsen, med ett knyck kan du få råvarorna att hopa runt i en båge i stekpannan så att råvarorna steks jämnt.

  6. Låt vätskan koka in i råvarorna
    Råvarorna kommer avge vätska och du kan ha adderat vätska. Låt därför vätskan koka in nästan helt i råvarorna.

  7. Snabba ryck för en lyckad sauté
    En sauté skall lagas snabbt. Det är inte en maträtt som ska ta mer än någon minut att tillaga. Övning ger färdighet!
Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *