Sautering innebär att du tillagar fina bitar av brynt kött eller grönsaker snabbt i en varm stekpanna.
Möra och fina råvaror som oxkött, tunna skivor av kalv, tärnad fläsk ska du tillaga snabbt och försiktigt för att bevara råvarornas saftighet och smak.
Tillagning av råvaror med sauté ska du göra i en rask takt. Därför är det ingen matlagningsteknik som passar till större maträtter för flera gäster. För en eller två tallrikar fungerar tekniken bra.
Gör så här för en lyckad sauté
- Torka köttet
Torka köttet innan du lägger köttet i pannan. Bryn köttet i stekpannan - Överstek inte köttet
Var noggrann med att inte översteka köttet, hellre för kort stektid än för lång. För att kontrollera hur väl köttet är stekt kan du känna på köttet med baksidan av en gaffel. Känns köttet stumt är köttet färdigt. Kött såsom mört oxkött ska bara stekas mycket snabbt. - Bryn först, tillsätt smaksättning sedan
När du brynt köttet ska du tillsätta smaksättning. Olika recept har olika smaksättningar, det kan vara vin, buljong eller grädde – men också stekta grönsaksstrimlor såsom lök eller morot. Kolla upp olika recept. Det finns många klassiska smakkombinationer i sautéer. - Pudra köttet med mjöl
Pudra köttet med mjöl. Köttet ska täckas av mjöl runt om och brynas. Undvik att mjölet blir brunt för brunt mjöl smakar inte gott. - Ha en varm stekpanna
Hemligheten med en sauté är att stekpannan ska vara varm och att ingredienserna i stekpannan ska stekas jämnt, därför ska råvarorna fördelas om i pannan under stekningen. Gör som proffsen, med ett knyck kan du få råvarorna att hopa runt i en båge i stekpannan så att råvarorna steks jämnt. - Låt vätskan koka in i råvarorna
Råvarorna kommer avge vätska och du kan ha adderat vätska. Låt därför vätskan koka in nästan helt i råvarorna. - Snabba ryck för en lyckad sauté
En sauté skall lagas snabbt. Det är inte en maträtt som ska ta mer än någon minut att tillaga. Övning ger färdighet!