Om du har det kallt i lägenheten så är du inte ensam. Många tycker det kan bli kallt i en lägenhet mot hösten och på vintern. Hur kallt det kan bli beror mycket på vilken lägenhet man har. Det kan bero på att lägenheten är gammal och inte isolerad lika bra som moderna lägenheter, men det kan också bero på att elementen inte har kommit igång än. I äldre bostadshus finns det oftast något som kallas självdragsventilation. Det kan upplevas som det är kallare än vad det är hemma då, även om det är 20 grader varmt i lägenheten. Därför kan det oftast vara helt normalt att lägenheten är lite kallare på hösten och vintern.
Enligt folkhälsomyndigheten skall det vara mellan 20 till 23 grader varmt i en lägenhet. Det ska inte vara mindre än 18 grader varmt i lägenheten. Tyvärr uppfattar människor värme olika. 20 grader kan kännas varmt och komfortabelt för en person medan det kan kännas kallt för någon annan. Och även om det är 23 grader så kan det kännas kallt ändå.
Orsaker till en kall lägenhet
Som vi tidigare nämnt kan en kall lägenhet bero på att du bor i en äldre lägenhet med självdragsventilation. Då kan det kännas kallt även om det är 20 grader i lägenheten. En annan bov i dramat är om det drar från fönster och dörrar. Mellan dörrar och fönster ska det sitta en tätningslist som kan bli gammal och spricka. Spricker tätningslisten håller den inte lika tätt, det innebär att varm luft smiter ut medan kall luft smiter in från fönster eller dörr. Tänk på att alltid kontrollera tätningslisterna när det är varmt ute, annars kommer du kyla ned lägenheten under vintern om du måste jobba på fönstren i kylan. Byta tätningslister ska du inte göra när det är kallt ute heller eftersom självhäftande tätningslister inte fäster effektivt när det är kallt ute.
Mät temperaturen i lägenheten
Första steget om du känner att det är för kallt i lägenheten är att mäta värmen i lägenheten med en termometer. Sätt upp en termometer i ögonhöjd på en innervägg mellan två rum. Du kan också mäta på olika platser i lägenheten, inte bara på ett enda ställe. Men mät helst på en mellanvägg. Kontakta din hyresvärd om värmen är under 20 grader. Bor du i en BRF kontaktar du föreningen för att ta reda på vad nästa steg är.
Kalla element i lägenheten
Om elementen är kalla i lägenheten kanske du tror att värmen inte fungerar. Så behöver det inte vara. I moderna hyresrätter så startar elementen när det är kallt ute. Ibland kan det finnas en liten ”uppstartstid” innan elementen blir riktigt varma. Därför kan det vara så att det är minusgrader ute och elementen känns ljumma. Det innebär att elementen inte hunnit bli riktigt varma ännu.
Det finns även element som har en termostatventil. Det innebär att när det är 20 grader hemma då stänger elementet av sig av sig själv. Det kan innebära att du tycker det är kallt hemma och att du tycker att elementet inte fungerar när den faktiskt gjort sitt jobb.
Det finns även väderscenarios där det har varit kalla dagar med minusgrader när elementen varit riktigt varma och sedan kommer det en dag med plusgrader ute, då blir elementen plötsligt ljumma. När det är plusgrader ute slutar elementet att värma och det kan kännas väldigt kallt inne. Speciellt om det är plusgrader ute och mulet, det blir varmare hemma när solen ligger an mot lägenheten.
Sabotera inte elementens funktion i lägenheten
Tänk på att inte möblera in elementen i lägenheten. Det ska alltid vara helt fritt framför elementen så att värmen kan expandera fritt ut i lägenheten. Lägg inte tvätt på elementen. När plaggen har torkat så värmer elementen upp plaggen och inte lägenheten. Det ska vara helt fritt framför elementen, då fungerar dom som mest optimalt.
Placera inte soffor eller tunga gardiner framför elementen. De förhindrar att den varma luften sprider sig och cirkulerar i rummet och du kommer då frysa.
Precis som att det ska vara fritt framför elementen så ska det vara fritt framför ventilationskanaler så att luften kan passera fritt, då rör sig den varma luften över lägenheten.
Tips för att trivas i en kall lägenhet
Mattor mot kalla golv
Om du har kalla golv hemma kan du pröva att lägga ut mattor på golven. Mattor värmer skönt om fötterna och är skönt att gå på om mornarna. Du behöver inte låta mattorna ligga framme året runt utan det går utmärkt att rulla ut dom mot hösten.
Vädra inte onödigt länge
Även på vintern och hösten vill vi ju vädra lägenheten då och då. Men undvik att vädra lägenheten för länge. Bäst blir det om du vädrar med tvärdrag i några minuter bara. Undvik att fönster står öppna för länge. Kyler du ned lägenheten med öppna fönster tar det flera timmar innan lägenheten värms upp igen.
Värmeljus mot kall lägenhet
Värmeljus värmer faktiskt bra, speciellt om du tänder flera värmeljus samtidigt. Det kan även vara en mysig inredningsdetalj som passar väl i det nordiska vintermörkret.
Klä på dig mer när du är hemma under de kalla månaderna
En gång jobbade jag på ett kontor som var riktigt kallt. Det var i en gammal Stockholmsbyggnad av sten, längst ned på bottenvåningen där solen aldrig sken. Trots att termometern visade 20 grader så frös vi alla där, även på våren. Det var iskallt. Det var först när jag tog på mig en t-shirt, långärmad skjorta, V-ringad tröja och en fleece kofta som jag kände att det blev en behaglig nivå på värmen (normalt sett hade jag bara på mig en skjorta och en tröja över). När det är minusgrader ute så behöver jag klä på mig mer hemma också. Precis som det var på det kalla kontoret. Testa att ta på dig en kofta eller ett par varma och sköna fodrade innetofflor. Kanske blir det mer behagligt då. Experimentera, det kanske räcker med innetofflor eller långärmat.
Hur olika personer upplever temperaturer är olika. Samma temperatur kan upplevas som varmt för vissa men kallt för andra. Har du en t-shirt på dig på överkroppen och du sitter ned så kan en lägenhet kännas kall, även om det är 20 grader hemma.
För att inte frysa när det är 20 grader tycker vi att du ska ha på dig underkläder, strumpor, t-shirt, långärmad skjorta, tröja och långa byxor.
Möblera om
Möblera om inför hösten så det inte står framme möbler framför elementen som förhindrar att den varma luften cirkulerar i lägenheten. På våren och sommaren när det är mer solljus ute så kan du med fördel möblera tillbaka eftersom då är det oftast mer än 20 grader varmt inomhus.
Tänk på att hålla fötterna varma
Varma fötter gör stor skillnad. Möblera med mattor om hösten och vintern, det gör så att golven känns mindre kyliga, det är också en trevlig inredningsdetalj. Köp varma tofflor som håller fötterna varma även på kalla golv..
Drick en varm dryck
Drick en kopp varmt choklad, te eller kaffe. Passa på att umgås med familj och vänner framför TV eller tillsammans.
Skaffa en varm filt
Filtar är är en bra investering. Inte bara kan du placera en varm filt över axlarna, du kan även ha den i din stol så att det blir varmt och skönt när du sitter i stol eller soffa. Det går också snabbt att ta bort filten när det blir för varmt.
Proffstips: Värm dig i sängen med en 1.5l PET flaska
Fyll en 1.5 liters PET flaska med vanligt varmt kranvatten. gärna så hett som möjligt. Lägg denna under täcket i sängen så har du en skön värme mot fötterna när du ska sova. Du kan även pröva vetekuddar för detta ändamål.
Och du! -Glöm inte att njuta av kylan
En av fördelarna med att bo i norden är kontrasterna i klimatet som både avspeglar sig i ljuset och i vädret. Därför kan man se det som en fördel att vi får uppleva ett kallt klimat, det gör att vi uppskattar den korta nordiska sommaren ännu mer.