Linser är en proteinrik baljväxt som är en mycket mångsidig och god råvara i köket. Linser är nyttiga och har ett högt proteininnehåll. Med linser kan du tillaga linsgrytor, ha dem i en sallad eller göra linsbiffar. Valmöjligheterna är många. Här får du reda på hur du ska tillaga röda och gröna linser.
Hur ska man tillaga linser?
Först är det bra att känna till att det finns olika sorters linser i handeln. Främst pratar man om linser i olika färger som röda, gröna, gula och svarta linser. Skillnaden mellan linserna är att vissa sorter tar längre tid att tillaga och passar bättre i sallader, medan andra sorters linser passar bättre i en linsgryta till exempel.
Olika sorters linser
Röda linser
- Röda linser går snabbt att tillaga eftersom de saknar skal.
- Hur kokar man röda linser? Röda linser blir tillagade på 15-20 minuter om du kokar dom. Du kokar dom i vanligt vatten.
- Röda linser passar bra i sallader och i grytor för att de håller formen bra
Bruna linser
- Bruna linser tar ca 30 minuter att tillaga om du kokar dom.
- Bruna linser passar bra att göra puréer av.
Gröna linser
- Gröna linser tar ca 40-45 minuter att tillaga om du kokar dom.
- Gröna linser passar bra i grytor
Måste man blötlägga linserna innan man tillagar dem?
Nej det är inte ett måste. De flesta linser kräver inte blötläggning innan du tillagar dom. Men det skadar inte att blötlägga gröna linser eftersom blötläggningen av linserna gör så att linsens skal blir hållbart vilket gör så att linsgrytan till exempel inte ser så mosig ut.
Tvätta alltid linserna innan tillagning
En sak du alltid ska göra är att rensa och tvätta linserna innan du tillagar dem så att grus sköljs bort. Ta bort linser som ser missfärgade ut.
Bra saker att känna till när du ska tillaga linser
- Tillsätt alltid saltet i slutet av tillagningen av linserna. Om du tillsätter saltet i början så behöver du koka linserna längre än om du tillsätter saltet när linserna nästan är klara.
- När du kokar linserna kan du behöva fylla på med vatten för att inte linserna ska torka. Tillsätt inte för mycket kallt vatten på en gång då, risken är att kokningsprocessen stannar av och att linserna spricker. Tillsätt istället lite vatten i taget.
- Om du vill nå bäst kokningsresultat av linser så att linsernas skal inte spricker så ska du koka upp linserna från kallt vatten. Då minimerar du att linserna spricker. Ska du göra en soppa av linserna spelar ju inte detta någon roll så då går det utmärkt att koka upp varmt vatten att koka linserna med.
- Linser gifter sig mycket väl med olivolja. Du behöver inte tillsätta mycket olivolja alls för att ge linserna pricken över i:et. En tesked olivolja till linserna räcker.
- Kokade linser smakar gott med örter. Pröva Rosmarin, Salvia eller Selleri.
Hur tillagar man gröna linser?
Gröna linser är mångsidiga i matlagningen, du kan göra en linsgryta eller kombinera linserna med andra ingredienser som kött eller grönsaker. Gröna linser håller formen bra och är enkel att tillaga.
Ingredienser:
- En del gröna linser
- Två delar vatten
- En tesked salt
Gör så här:
- Skölj linserna och lägg de i en kastrull
- Koka upp vatten och häll i vattnet i kastrullen
- Koka linserna på låg värme under lock i 40-45 minuter, rör om linserna då och då
- Tillsätt saltet när linserna är klara
De tillagade linserna kan du ha i en sallad eller ha som tillbehör för maträtter.
Hur kan man göra en linsgryta på gröna linser?
En linsgryta är en mättande maträtt som också är billig och nyttig. Linsgryta går utmärkt att äta helt vegetarisk utan kött men det går också att blanda i kött eller korv i den. Detta exempel är en helt vegetarisk linsgryta.
Ingredienser:
- Krossade tomater
- En halv gul lök
- En del gröna linser
- Två delar vatten
- En tesked salt
Gör så här:
- Finhacka löken
- Skölj linserna och lägg de i en kastrull tillsammans med de krossade tomaterna
- Koka upp vatten och häll i vattnet i kastrullen, blanda om
- Koka linserna på låg värme under lock i 40-45 minuter och rör om linserna med jämna mellanrum
- Smaka av med salt, linsgrytan är klar när linserna inte har något tuggmotstånd
Laga linser i mikrovågsugn
Du kan faktiskt laga linser i en mikrovågsugn. Det är ett smidigt sätt att tillaga linser. Gör så här:
Ingredienser:
- En del röda linser
- Två delar vatten
- En nypa salt
Gör så här:
- Skölj linserna i rinnande vatten
- Koka upp vatten
- Placera linserna i en mikrovågssäker bunke och häll i det kokade vattnet
- Placera behållaren utan lock med linserna i mikrovågsugnen och kör micron på hög värme i ca 10 minuter