Den största anledningen till att man inte ska byta ut toalettborsten i onödan är för att de är gjorda av plast.
Ett flitigt byte av toalettborstar tär på jordens resurser och gör så att än mer plastskräp läggs på hög (eller bränns upp som i detta fallet) vilket inte är bra för moder jord.
Samtidigt så är vi nog alla eniga om att man vill man ha en så fräsh toalett som möjligt. En stinkande och smutsig toalettborste är ju inget som känns så inbjudande i badrummet. Och att rengöra den istället för att köpa en ny för 10 kronor?
Det är ett dilemma mellan ens eget välbefinnande och ett sunt miljövänligt tänk.
Hur ska man egentligen tänka när det kommer till toalettborsten, hur ofta ska man byta den, kan man göra rent den och hur gör man rent den? Läs vidare så ska vi titta närmare på dem punkterna.
Hur ofta ska man egentligen byta toalettborsten?
Används toalettborsten ofta så kommer den bli sliten och smutsig och då är den enklaste lösningen att byta ut toalettborsten mot en ny. Det är bara så det är.
Räkna med att en toaborste håller sig fräsch i ett halvår vid normalt användande. Används den sällan så är det onödigt att byta ut toalettborsten alls.
Så här bedömmer du om toalettborsten ska bytas
Du kan själv bedömma om toalettborsten är sliten genom att observera borstens färg och borstens form. Så klart blir det enklare att visuellt inspektera en vit toalettborste än en svart borste som är mycket populär i handeln då den döljer smuts mer effektivt.
Ju mörkare och mer missfärgad borsten är, desto smutsigare är den. Luktar den illa så har du redan svaret på ifall den ska pensioneras.
Är själva borsten deformermad likt en gammal tandborste som inte bytts ut på 12 måander så är det också en tydlig signal om att du behöver byta ut toalettborsten.
En toalettborste som ser ut som en tillplattad frisyr gör inget effektivt jobb i toaletten och bör bytas ut mot en ny.
Göra rent toaborsten
Även om du är en flitig användare av toalettborsten så kan du förlänga dess livslängd genom att rengöra den och låta den torka ut ordentligt innan du ställer tillbaka den i dess kopp.
Genom att göra det minskar du chansen för mängden bakterier på toalettborsten att växa sig. Bakterier? Ja vad äckligt, men det är ju helt naturligt med tanke på vad man rengör för något med toalettborsten.
Hur rengör man toaborsten?
I teorin är det väldigt enkelt att rengöra en toaborste men i praktiken blir det så mycket svårare eftersom man ju inte vill ta i den med handen – alltså själva borsten. Borsten är ju väldigt ohygienisk när den använts ett tag.
Rengör toaborsten i toalettstolen och slipp äckel
Efter att toalettborsten tjänstgjort vid ett arbetspass i toaletten så kan du hälla i rengöringsmedel i toalettstolen och sedan låta toaborsten ligga i vattenbadet en stund.
Därefter spolar du rent den med rikligt med vatten och låter den torka. Enkelt va? Proffstipset här är att rengöra toaborsten och att låta den torka.
- Häll i lite diskmedel i toalettstolen.
- Låt toaborsten marineras i toalettstolen och rengöringsmedlet i en kvart.
- Skrubba därefter borsten i rengöringsvattnet i toaletten.
- Skölj toaborsten ordentligt i rikligt med vatten. Gärna med duschen så långt mot badrummets golv som möjligt så att vattnet inte spretar ut i badrummet. Jag har också spolat några gånger med borsten i det marinerande toavattnet.
- Torka toaborsten innan du lägger tillbaka den i sin skål, detta för att förhindra att bakterier och mögel börjar bildas. Enklast tycker jag det är att låta toaborsten stå i hörnet i duschen för att torka i några timmar/över natten.
Testa också det här proffstipet
Pröva att hälla i lite schampo i toalettborstens hållare. Inte bara tar schampot bort eventuell illalukt från borsten, schampot gör också rent toaletten varje gång du använder toalettborsten.
Diska toaborsten i diskmaskinen
Jag vet vad du tänker på nu, den eviga frågan om det är okej att tvätta toaborsten i diskmaskinen. Alla jag känner har haft en diskussion om detta på jobbfikan.
På internet gick det ett buzz för några år sedan när det gick rykten om att det fanns de som la in toalettborsten i diskmaskinen och rengjorde den där. Alltså en smutsig toaborste som med god plikt agerat i tjänsten i en toalett som nyttjats av nödiga människor.
Det är väl ingen tvekan om att toaborsten blir extra fin i diskmaskinen. I en perfekt värld skulle man ha en egen diskmaskin bara för toaborsten.
Dock så är tanken om föreningen av en smutsig toalettborste på en plats där man rengör tallrikar och bestick som används för mat och sådant vi stoppar i våra munnar för njutningens skull något som krockar med de flestas syn på att använda diskmaskinen för detta ändamål.
Jag har sett det själv med mina egna ögon!
Vet du vad jag tror, det är nog inte så många som använder diskmaskinen för att rengöra toalettborsten.
Men för att spä på med mer ryktesspridning -omän helt och totalt sant- så jag ska vara helt transparent med att jag faktiskt sett det hända själv.
Att man alltså diskade toaborstar i diskmaskinen i verkligheten – jag såg det när jag praoade på ett äldreboende i min ungdom – då körde man 5-6 stycken toaborstar i taget i diskmaskinen (som man använde för att diska matrelaterad disk i också).
Var ska man kasta toaborsten?
I dagens moderna samhälle så kastar vi sällan någonting utan att skänka det en tanke kring hur det ska kastas för att passa vårt cirkulära tänk. Det samma gäller när vi bytt toaborsten och står där med vår gamla trotjänare som nu ska pensioneras.
Utmaningen med detta för en toalettborste är att den oftast är gjord av plast, antingen hela toaborsten eller bara borsten.
Toaborsten sorteras som restavfall. Restavfall är sådant avfall som inte går att återvinna, det vill säga, sådant avfall bränns och blir till värme i våra bostäder.
Man kan tro att en toalettborste av plast ska källsorteras som plast men det är i de flesta fall fel. Alla moderna bostäder har tydliga instruktioner om vad man ska kasta var i sopstugan, i vår sopstuga är det tydligt skrivet att toaborstar går som restavfall. Troligen är det så för dig också.
Finns det något bra alternativ istället för toalettborste?
De absolut billigaste toalettborstarna som kostar 5-10 kronor är ju av plast och de har ett sådant lågt pris att man blir sugen att inte lägga en sekund på att rengöra den man redan har.
Men ur ett hållbarhetsperspektiv är ju detta inte hållbart. Vad finns det för lösningar då?
Ett alternativ till en vanlig toaborste i plast är en sådan som är gjord av metall eller trä och bara har själva borsten i plast. Då är det bara en mindre del plast som slängs och själva skaftet och koppen återvinns.
Det finns även toalettborstar av trä med naturfiber samt även sådana moderna finurligheter som toaborstar av silikon.
Det är uppenbart att många vill betala mer för en mer miljövänlig livsstil, det återstår att se om man är villig att göra det inom toalettborstarnas värld också.
Vi kämpar fortfarande på med våra toaborstar av plast som säljs för 5 kr i 10 pack, men kanske sitter det en högteknologisk borste av silikon och kolfiber i koppen inom några år i vårt badrum.