Jäst är en viktig ingrediens när du bakar. Utan jäst så blir inte bakverken och bröden de samma. Om du använder gammal jäst när du bakar så får du inte till den fluffighet och mjukhet som du förväntar dig ifall du hade använt dig av av jäst som inte blivit dålig. Därför kanske du undrar om du kan använda gammal utgången jäst och hur länge jäst håller?
I den här artikeln ska vi gå igenom hur länge jäst håller, hur man kan upptäcka jäst som blivit dålig och hur du ska lagra jäst på rätt sätt.
Hur länge håller jäst?
Det finns två sorters jäst, torrjäst och färsk jäst, skillnaden är att torrjäst har längre hållbarhet. Den torra jästen blandas också med torra ingredienser till skillnad mot den färska jästen som blandas direkt med vätska.
Hur länge håller torrjäst?
Torr jäst har lång hållbarhet, speciellt om du förvarar den torra jästen oöppnad i kylen eller i frysen. Förvänta dig att kunna förvara torr jäst i omkring 12-18 månader i frysen om du inte öppnat paketet.
En öppnad torr jäst ställer andra krav än om den är oöppnad. Är den öppnad måste den torra jästen förvararas i kyla. Med andra ord i kylskåpet. Förvänta dig att en öppnad torr jäst kan hålla i fyra månader i kylskåp och omkring sex månader i frysen. Förvara öppnad torrjäst lufttätt i kyl eller frys (i en plasthållare med lock).
Hur länge håller färsk jäst?
Färsk jäst ska alltid förvaras i kylen. Hållbarheten för färsk jäst är bara ca 2 veckor från förpackningsdatumet. Därför ska du inte ”bunkra upp” med färsk jäst ifall du inte ska baka något inom den närmaste tiden. Du kan inte förvänta dig att få en bra effekt av den färska jästen efter bäst före datumet. Det betyder att jästen inte jäser lika bra efter bäst före datumet.
Använda jäst efter bäst före datumet
Ja, det går faktiskt använda jäst efter bäst före datumet. Såklart ska du inte använda jäst som har möglat och du ska inte förvänta dig att jäst som gått förbi sitt bäst före datum kommer ge dig samma jäsningsresultat som jäst som är före bäst före datum.
Kan jag använda oöppnad torrjäst efter bäst före datumet?
Ja du kan använda torrjäst efter bäst före datumet, men du kan förvänta dig att resultatet kanske inte blir lika bra som ifall du hade använt torrjäst före bäst före datumets utgång. Kvaliteten på den torra jästen är helt enkelt bättre om du använder den före bäst före datumet.
Går det att använda färsk jäst efter bäst före datumet?
Ja det går det, förutsatt att den inte möglat, dock kommer jästens jäsningseffekt inte vara lika potent som om den inte var förbi sitt bäst före datum. Ett trick när du är tvungen att använda jäst som passerat bäst före datumet är att låta jäsningstiden förlängas när du bakar med daterad jäst (eftersom jästen inte är lika effektiv).
Färsk jäst som har torkat, går det baka med den?
Ja det går baka med färsk jäst som har torkat. Dock behöver du mjuka upp den igen. Det gör du genom att lägga den i ett vattenbad och lösa upp den. Sila därefter innehållet i skålen så de torkade bitarna av jästen som inte löstes upp inte följer med till degen.
Går det använda färsk jäst även om den fått en vit hinna? Den vita hinnan innebär att jästen torkat på utsidan men insidan är det inget fel på. Det ska gå bra att att använda jästen (kontrollera dock att den luktar färskt och inte har möglat).
Kan jag förvara jäst i frysen
Både ja och nej. Det går bra med torrjäst, men färsk jäst ska du aldrig förvara i frysen eftersom jästen då riskerar att gå sönder. Färsk jäst består av levande organismer och av celler. Vatten som fryses expanderar, således finns det risk att cellerna med fryst vatten exploderar när färsk jäst fryses. Då blir jäsningseffekten mycket dålig.
Torr jäst kan du förvara i frysen men då måste du förvara jästen lufttätt.
Hur kan jag kontrollera ifall jästen blivit dålig?
Torrjäst kontrollerar du genom att se ifall den har klumpat ihop sig. Finns det stora klumpar i torrjästen så betyder det att den blivit dålig. Ser du mögel så är det definitivt en indikation på att den blivit dålig och inte går att använda längre.
Vad är jäst egentligen?
Jäst är en levande organism, en encellig svamp som består av kolhydrater, protein, vatten och fett samt mineralämnen. Det är proteinerna som är det viktiga för bakningsprocessen då proteinerna som består av enzymer är viktiga för jäsningen.
Då jäst är levande så kan man påverka tillväxten av jäst genom temperatur, näring och syre. Därför ska färsk jäst förvaras i kylen, då saktas tillväxten av. När den färska jästen blandas ner i varmt vatten, då aktiveras cellerna i jästen och jäsningsprocessen aktiveras.
Hur ska jag förvara jäst rätt?
Gör så här för att förvara jästen rätt:
- Förvara inte jästen i en fuktig miljö, fukt är en av jästens fiender. Förvara alltid jäst vattentätt.
- Förvara oöppnad torrjäst torrt, svalt och mörkt så att solljus och värme inte påverkar jästen.
- Förvara jästen i en lufttät behållare i kylskåpet.
- Om du bara ska använda delar av jästen, använd inte en fuktig sked till exempel för att gröpa ur en bit, då tillför du jästen vätska.