Hur du lyckas med den perfekta omeletten

Omelett är ett av dom grundläggande recepten alla borde lära sig. En omelett fungerar bra som frukost men också till lunch och middag om du kompletterar den med rätt tillbehör. Att göra en omelett är inte svårt men det finns några grundläggande saker du behöver ha koll på för att få till den perfekta omeletten.

Hur ska man göra den perfekta omeletten?

Hur många ägg ska man ha till en omelett? För en person så brukar två stora eller tre små ägg räcka till en enda omelett. Använd en stekpanna som är ungefär 18 centimeter stor. Grundregeln är att en liten omelett är godare än en stor omelett. En stor omelett är också mer omständlig att hantera i pannan. Börja med en mindre stekpanna om du är en nybörjare.

En omelett ska lagas blixtsnabbt! Sikta på under minuten eller ännu hellre 30 sekunder. Du klarar det med lite övning.

Okej, nu kör vi igång med omeletten, häng med!

  1. Börja med att knäcka äggen i en skål
  2. Peppra och salta om du vill, lite salt tar fram äggens smak bra
  3. Nu ska du slå sönder äggen i skålen med en lite större gaffel. Du kan helt enkelt bara dra gaffeln fram och tillbaka i skålen som om du ritar en rak linje. Du behöver inte vispa äggen eller röra om dom i en cirkelrörelse, det räcker att slå fram och tillbaka i skålen med gaffeln så äggen blir en grov smet. Du ska blanda äggen slarvigt, inte fint
  4. Nu kommer vi till stekpannan, den ska vara super het, alltså rykande het. Så varm som den bara kan vara. Sätt på spisplattan på max värme
  5. Lägg i en klick riktigt smör och vänta tills smöret slutat skumma, vicka därefter på pannan så att hela pannan blir smord av fettet, gärna någon centimeter upp på kanterna
  6. Slå snabbt i smeten i pannan när fettet är brynt, rör snabbt därefter runt i hela pannan med gaffeln i pannans botten. Se till att smet som stannat till förs åt sidan så att lös smet kommer åt stekpannans botten och stannar till
  7. När äggen i pannan fått en krämig konsistens och inte är rinnande så slutar du röra om. Låt omeletten stå stilla i några sekunder i den varma stekpannan så undersidan av omeletten blir frasig
  8. Nu ska vi lossa på omeletten, det gör du genom att rycka i pannan så att omeletten glider loss och kan röra sig fritt i stekpannan. Har du fettat in pannan bra så lossnar omeletten utan problem
  9. Luta pannan framåt och vik över ena halvan av omeletten över den andra. Låt omeletten vila några sekunder i pannan hopvikt så att den den tillagas lite till och får en härlig konsistens
  10. Färdigt! Nu kan du föra över omeletten på en tallrik. Ät den på en gång!

Det var väl inte så svårt va?

Nu ska vi ta omeletten till nästa nivå. Är du en nybörjare på att göra omeletter så ska du öva på att göra omeletter utan fyllning tills du tycker den blir så bra att den inte behöver någon fyllning för att vara god. En bra omelett gjord på riktigt smör är i sig självt god om den är korrekt tillagad. Men för att ta omeletten till nästa nivå ska vi tänka fyllning.

Vilken fyllning passar en omelett?

Det fina med en fylld omelett är att i princip allt du har i kylen fungerar bra som fyllning. Ost passar en omelett som en hand i handsken, grönsaker fungerar också bra, räkor är perfekt och kött gifter sig bra med omeletten, din fantasi sätter gränsen. Men som med all matlagning så är grundregeln att ju enklare du gör det, desto godare blir det oftare. Så var sparsam med antalet ingredienser i fyllningen.

Det du ska tänka på när du gör en fylld omelett är att du ska förbereda fyllningen innan du tillreder omeletten eftersom du inte kommer ha tid att göra det medan den ligger på stekpannan. Fyllningen lägger du i stekpannan innan du viker ihop omeletten. Och sen ska du ju såklart äta upp den på en gång.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *