Tänk på det här när du ska frysa pesto

Pesto är fantastiskt gott till de många maträtter. De flesta köper nog pesto i mataffären där utbudet är mycket stort men det går faktiskt göra pesto enkelt hemma också. Oavsett om du köper pesto i affären eller gör din egen pesto kanske du märkt att pesto inte håller hur länge som helst i kylen. Något som inte är kul om det är extrapris på peston. Det är vanligt att pesto man köper i mataffären håller i 3-4 dagar. Vem har inte öppnat burken med pesto efter man suktat efter den där goda pastarätten och sen upptäckt ett moln av mögel i peston? Så behöver det inte vara, kanske har du undrat, kan man frysa pesto?

Kan man frysa pesto?

Bild på pesto i en glasburk
Pesto går utmärkt att frysa

Ja det kan man, man kan frysa pesto. Genom att frysa pesto kan du minska på matsvinnet och alltid vara redo när du behöver pesto. Du kan frysa in både pesto som du gör själv eller köper i affären. När du ska tina peston så är det bäst att tina den i kylen. Ska du använda peston till matlagning behöver du inte tina upp den, då kan du använda den i fryst form direkt. Läs vidare om du undrar hur man fryser pesto.

Frys pesto så här

Att frysa pesto går oftast bra. Till skillnad mot annat man kan frysa så blir tinad pesto hyffsat god efter den varit nedfryst. Smaken förändras inte sådär jättemycket och ibland har vi inte ens känt av någon skillnad mot färsk pesto i smaken och konsistensen efter den tinats upp. Ett tips för att behålla pestons krämighet och färg är att toppa den med lite olivolja i plastburken eller glasburken.

Du kan frysa in pesto i:

  • I plastburkar och glasburkar
  • I fryspåsar
  • i iskubsbrickor

Frysa in pesto i burkar

Frys in pesto i en burk med luftätt lock

Det du ska tänka på när du fryser in pesto i burkar är att inte fylla på burken till toppen eftersom peston kan svälla lite när den fryses. Du måste också frysa in peston i burkar med lufttätt lock så att smaker inte sprids i frysen. Gör så här:

  1. Fyll en burk med pesto. Fyll burken till tre fjärdedelar.
  2. Placera det lufttäta locket på burken.
  3. Placera burken i frysen.

Frysa in pesto i fryspåsar

Frys in pesto i fryspåsar, så får du mer plats i frysen

Att frysa pesto i fryspåsar är smidigt, det du ska tänka på är att fryspåsarna ska vara förslutningsbara. Platta gärna till dom, då kan du bryta av en bit istället för att använda hela innehållet i fryspåsen. Gör så här:

  1. Fyll en fryspåse med pesto.
  2. Förslut fryspåsen och pressa ut luften från den.
  3. Placera fryspåsen i frysen.

Frysa in pesto i iskubsbrickor

Pesto i isbitsform är utmärkt att använda i matlagning

Att frysa pesto i iskubsbrickor är ett bra sätt att frysa den i portionsmängder. En kub är en portion. Eftersom du inte behöver tina peston när du ska använda den till soppor, såser och grytor kan du enkelt ta ut en bit eller två när du ska laga mat. Gör så här:

  1. Fyll en iskubsbricka med pesto.
  2. Placera iskubsbrickan i frysen och ta ut den när peston är fryst.
  3. Placera iskuberna i en förslutningsbar fryspåse eller i en plastburk med lock. På så sätt fryser du in peston i portionsform och lufttätt.

Hur länge håller pesto i frysen?

Pesto i frysen håller i omkring 6 månader. Den håller i upp till ett år, men efter ett halvår försämras både smak och konsistens. Anledningen till det är att pesto består av mycket fett (olivolja) som inte tål att vara fryst för länge.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *