Kladdkaka är en av Sveriges vanligaste bakverk att baka och bjuda på. Inte konstigt då kladdkaka smakar ljuvligt och enkelt går att göra hemma. Om du bakar kladdkaka själv så kanske du har funderat på att bjuda på kladdkaka till en fest eller till något speciellt tillfälle. Då kanske du undrat om man kan frysa kladdkaka så att man kan göra en större sats långt före dagen då du ska bjuda på den. Läs vidare så ska vi gå igenom om man kan frysa in kladdkaka.
Kan man frysa in kladdkaka?
Ja, man kan frysa kladdkaka. Som med många bakverk och matvaror så kan det hända att kladdkakan inte blir lika fin som den blir ifall du äter den färsk när den har varit fryst. Det du främst ska tänka på är att tina den frysta kladdkakan långsamt i kylskåpet och frysa in den lufttätt. Då blir den bäst när du tinar den sedan.
Det finns faktiskt dom som tycker en halvtinad/halvfryst kladdkaka är god att äta.
Gör så här
- Placera kladdkakan i lufttäta plastburkar. Om du staplar den så lägg bakplåtspapper mellan lagren.
- Du kan också förvara kladdkakan i smörpapper som du sedan gör lufttät med plastfolie omkring.
Tänk på det här
- Tänk på att låta kladdkakan svalna ordentligt när den ska frysas in. Fryser du in kladdkakan ljummen eller varm så blir den inte riktigt bra i frysen och då blir den inte så bra när du tinar den heller.
- Tina helst kladdkakan i kylskåpet. Ju långsammare kladdkakan tinar desto mindre blöt blir den på ytan. Räkna med att det tar ett par timmar för den att tina i kylskåpet.
- Fryst kladdkaka håller i upp till 3 månader i frysen.