Om du har plommonträd känner du säkert till att du sällan har bara några få plommon. Plötsligt har du mer plommon än vad du orkar äta, eller så tröttnar du på plommon. Då är det bra att kunna frysa in plommonen. På så sätt kan du använda plommonen under en längre period och behöver inte oroa dig för att plommonen blir gamla. Frysta plommon behåller smaken väl. Här får du lära dig hur du ska göra för att frysa plommon.
Gör så här för att frysa plommon
- Dela plommonen på mitten och ta bort kärnan. Det går utmärkt att frysa in plommon både med och utan skal. Vill du frysa in plommonen utan skal bör du skala dom i detta steg.
- Skiva plommonhalvorna i skivor.
- Placera de skivade plommonen på en bakplåt eller skärbräda på bakplåtspapper så att de inte överlappar varandra.
- Placera plommonen på bakplåten eller skärbrädan i frysen och låt de frysa.
- När plommonen är nedfrysta så lägger du dem i en plastpåse som är återförslutningsbar eller i en lufttät ask av plast. Förvara plommonen i frysen, de håller i ca 6 månader.
Genom att frysa in plommonskivorna separat först så undviker du att plommonen blir en enda stor isklump som inte går att dela på. Om du fryser in plommonskivorna en och en så kan du enkelt plocka lämplig mängd plommon från frysen.
Vad kan man göra med frysta plommon?
- Frysta plommon går utmärkt att göra sylt på.
- Du kan använda frysta plommonbitar som ett drinktillbehör eller som tillbehör i kylda drycker.
- Lägg i ett par skivor frysta plommon i smoothien.
- Du kan använda frysta plommon som tillbehör till bakverk.
- Du kan använda de frysta plommonen i matlagning. Använder du dem i grytor så behöver du inte tina upp dem.
Hur länge håller frysta plommon?
Frysta plommon håller i ungefär 6 månader i frysen.