Frysa in jordgubbar så här

Jordgubbar finns i mataffären året runt i frysen. Men om du skördar egna jordgubbar från trädgården eller kommer över ett stort parti jordgubbar under sommaren kanske du undrar om man kan frysa in jordgubbar. Jordgubbar håller ju inte för alltid, och faktiskt inte så länge heller, har man ett stort parti jordgubbar så kan man enkelt äta sig mätt på det och samtidigt ha ett stort antal jordgubbar kvar.

Istället för att låta de jordgubbarna bli mjuka och ofräscha så kan du frysa in dem. Fryser du in jordgubbarna kan du njuta av de somriga sommarjordbubbarna senare på året. Undrar du om man kan och hur man kan frysa in jordgubbar? Läs mer så ska vi gå igenom det i den här artikeln.

Styckfrys och sockra in

Det finns två trick till att lyckas med att frysa in mjuka bär som jordgubbar. Dels att du styckfryser dem så de inte fastnar i varandra och dels att du fryser in dem lättsockrade så att de håller bättre.

Styckfrysa jordgubbar

Om du fryser jordgubbarna en och en så fryser de inte ihop

Styckfryser du jordgubbarna så fryser de inte ihop till en enda stor isklump. Då kommer du kunna plocka så mycket frysta jordgubbar du behöver från frysen.

Frysa in jordgubbarna med socker

Om du sockrar jordgubbarna innan du fryser in dem håller de bättre i frysen

Det finns två anledningar till att frysa in jordgubbarna med socker. Dels tappar bären lite av sin sötma när de fryses in, sockrar du jordgubbarna något innan de går in i frysen så motverkar du det. Dels skyddar sockret mot oxidation. Det vill säga att jordgubbarnas konsistens, färg och smak påverkas i frysen. Se sockret som en slags blanchering av jordgubbarna. Sockret på ytan av jordgubben hindrar helt enkelt syret från att komma åt jordgubben och reagera med den.

Använd en halv till en deciliter socker till en liter jordgubbar.

Gör så här för att frysa in jordgubbar

  1. Tvätta av jordgubbarna snabbt genom att skölja av dem. Låt vattnet rinna av några stycken jordgubbar i ett durkslag. Undvik att placera alla jordgubbarna i durkslaget då bottenlagret kan krossas. Undvik att tvätta jordgubbarna hårt eftersom bären är sköra och lätt tar skada. Undvik att doppa dem för mycket i vatten.
  2. Skär av de gröna topparna av jordgubbarna. Se till att inga stjälkar är kvar. Försök att spara så mycket du kan av jordgubben.
  3. Låt jordgubbarna torka lite.
  4. Skär stora jordgubbar i klyftor eller i tunna skivor. Små jordgubbar kan du frysa in som dom är. Vi föredrar att skära jordgubbarna i skivor. Kommer du sockra jordgubbarna innan du fryser in dem rekommenderar vi att du skär dom i skivor. Tänk på att jordgubbar kan färga in träskärbrädan.
  5. Placera jordgubbarna jämnt fördelat på en bakplåt eller en tallrik. Sockra ena sidan av jordgubbarna. Vänd sedan på skivorna och sockra andra sidan. Sockret förhindrar att jordgubbarna oxiderar och kan ses som att du förväller jordgubbarna.
  6. Placera därefter bakplåten eller tallriken med jordgubbarna i frysen i två timmar så att de styckfryses. Det innebär att jordgubbarna inte fryser ihop till en enda stor klump.
  7. Efter två timmar tar du ut jordgubbarna från frysen och placerar dem i en plastask med lufttätt lock eller i en förslutningsbar fryspåse. Du kan med fördel använda en stor sked för att flytta på jordgubbarna så du inte tinar upp dem med dina händers värme. Försök att snabbt frysa in dem igen.

Ett snabbare sätt att frysa in jordgubbar är att frysa in dem i portioner i förslutningsbara fryspåsar. Placera de skivade jordgubbarna i fryspåsen, strössla socker och fördela sockret på jordgubbarna i påsen. Platta sedan fryspåsen så maximalt med luft avlägsnas och placera den i frysen.

Frysa in jordgubbar utan socker

Om du undrar om du måste frysa in jordgubbar med socker så är svaret att du inte måste det. Tänk dock på att konsistens, smak och utseende inte kommer bli lika bra för de frysta jordgubbarna som om du hade sockrat jordgubbarna. Ska du använda jordgubbarna till tårtfyllning så kommer de troligtvis fungera fint med osockrade frysta jordgubbar ändå eftersom mycket sötma från tårtan gifta sig väl med jordgubbssmaken.

Frysa in jordgubbar i isformar

Fryst jordgubbspuré är perfekt i smoothies

Du kan frysa in jordgubbar i isformar. Det är ett bra sätt att frysa in jordgubbar som du ska använda till smothies på. Gör så här.

  1. Rengör jordgubbarna.
  2. Skär bort de gröna delarna, toppen, av jordgubben. Se till att inga stjälkar är kvar.
  3. Mixa jordgubbarna så de blir en pure.
  4. Häll puren i isbitsformar och placera isbitsformarna med jordgubbspuren i frysen.

Hur länge kan man förvara jordgubbar i frysen?

Det finns inget exakt datum på hur länge man kan förvara jordgubbar i frysen. Men ju längre de är i frysen desto mer smaklösa kommer de bli. Därför ska du försöka äta upp de frysta jordgubbarna inom 6 månader. Du kan fortfarande äta dem efter 6 månader men smak och konsistens förändras.

Vad kan man använda frysta jordgubbar till

Frysta jordgubbar är perfekt att ha till tårtfyllning

Frysta jordgubbar blir inte lika fräscha som färska jordgubbar efter att de har tinats. Det innebär att det inte är så lyckat att använda frysta jordgubbar till garnering. Till pajer, i smothies och i tårtor är de dock mycket lyckade. Här är några exempel på vad du kan använda frysta jordgubbar till

  • Till sylt. Frysta jordgubbar går bra att använda till sylt.
  • Till smothies. Frysta jordgubbar kan användas som dom är i smoothies. Tillsätt en liten mängd frysta jordgubbar till smothien nästa gång.
  • Till pajer. I en paj så fungerar frysta jordgubbar bra eftersom de blir tillagade i ugnen. Tänk på att frysta bär tar längre tid att tillaga än färska bär när du tillagar pajen.
  • Till tårtor. Frysta jordgubbar fungerar väl till att göra jordgubbsfyllning till tårtan. Tänk på att tinade jordgubbar kan bli väldigt rinniga och blöta. Du kan koncentrera ner jordgubbspuren du gör av frysta jordgubbar genom att pressa ut lite av vätskan i en sil.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *