Kan man frysa honungsmelon? Ja, det kan man. Bäst resultat med fryst honungsmelon blir det om du fryser in den som purée eller ska använda den i smoothies.
Honungsmelon innehåller mycket vatten. Det som händer när man fryser något som har mycket vatten i sig är att iskristaller bildas och den molekylära uppbyggnaden av det man fryser in sprängs sönder, det vill säga cellerna. På vanlig svenska innebär det att fryst honungsmelon blir grötig och svampig när den tinas upp. Därför är det inte så lyckat att äta fryst honungsmelon som tinats upp helt och hållet.
Frys in den som purée eller i bitar istället.
Frysa in honungsmelon som purée
Fryser du in honungsmelon som purée så är ju redan honungsmelonens struktur uppbruten. Så då går det bra att frysa in den.
Gör så här
- Dela på honungsmelonen och ta ur fruktköttet.
- Pureea fruktköttet i en mixer.
- Placera pureen av honungsmelonen i iskubsformer och frys in dem.
- När de är frysta så placerar du iskuberna av pureead honungsmelon i en förslutningsbar fryspåse. Frys in fryspåsen därefter.
Frysa in honungsmelon som kuber
Fryser du in honungsmelonen som kuber så kan du smidigt mixa in frysta honungsmelons kuber till smoothien. Fördelen med att frysa in mindre bitar av honungsmelon är att det är enklare att mixa dem.
Gör så här
- Dela på honungsmelonen och skär ut fruktköttet. Tärna fruktköttet av honungsmelonerna.
- Placera tärningarna av honungsmelon på en bricka och placera brickan i frysen.
- När tärningarna av honungsmelon är frysta placerar du dem i en förslutningsbar fryspåse. Då blir det enkelt att plocka ut ett par bitar när du ska göra en smoothie.