Haloumi är en ost med en rik historia som oftast tillverkas av mjölk från kor, getter och får. Det som gör haloumi populärt är att man kan steka osten som då blir tuggvänlig och matig. Haloumi är ett bra alternativ till kött då det innehåller rikt med protein. Osten har blivit en riktig favorit i Sverige sedan den lanserades på 80-talet.
Kanske har du undrat om man kan frysa haloumi. Det kanske är så att du har ett paket som snart går ur eller så har du köpt på dig osten på extrapris. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man ska göra när man ska frysa haloumi. Det är ett perfekt sätt att minska matvinnet om du haren bit haloumi över eller har ett paket extra som håller på att gå ut.
Gör så här för att frysa haloumi
Till skillnad mot många andra ostar går det bra att frysa haloumi. Anledningen till att det går bra att frysa haloumi är på grund av ostens hårda struktur som behåller ostens textur väl i frysen.
Frysa in oöppnad haloumi
Har du en oöppnad förpackning haloumi kan du helt enkelt stoppa den i frysen som den är.
Tänk dock på att om förpackningen är uppsvälld, liksom den har expanderat kan det signalera att osten har värmts upp och börjat jäsa. Den har helt enkelt förvarats för varmt. Dessa haloumi ostar som har svällt ska du ej äta och således ska du inte frysa dem.
Frysa in öppnad haloumi
Hemligheten med att frysa haloumi som är öppnad från sin förpackning är att förpacka osten tätt med plastfolie. Genom att göra förpackningen lufttät håller osten bra i frysen.
Gör så här:
- Skiva haloumin i jämntjocka skivor.
- Placera en bit bakpapper mellan skivorna.
- Packa in haloumi skivorna i plastfolie så att det blir en lufttät förpackning.
- Placera haloumin i en plastpåse och placera den i frysen.
Tänk på det här
- Anledningen till att vi rekommenderar att du fryser in haloumi skivor är för att det då blir enklare att ta ut lämplig mängd haloumi från frysen. Fryser du in ett helt block med haloumi blir det svårt att bearbeta osten innan den är tinad.
- Fryst haloumi fungerar utmärkt att använda till matlagning eller till att riva över gratäng.
- Testa även att frysa in riven haloumi ost. Riven haloumi är gott att ha i grytor och gratänger. Fryser du in den riven slipper du tina osten och riva den sen.
- Du kanske undrar om du kan frysa in tillagad haloumi. Det kan du, du kan frysa in tillagad haloumi.
Tina haloumi
Hur kan man tina haloumi? Som med många matvaror som man fryser så är det bästa att tina osten långsamt i kylskåpet. Ta helt enkelt ut osten från frysen placera den på ett fat i kylskåpet. Ju långsammare den tinar desto bättre konsistens och smak får osten.
Hur länge håller fryst haloumi?
Fryst haloumi håller i 6 månader.