Frysa fläderblommor

Fläder är en buske som har små vita fläderblommor. Av dessa fläderblommor kan man göra fläderblomssaft. Finns det något annat än flädersaft som påminner om sommaren? Har du lyckan att ha fläderbuskar i trådgården kanske du har undrat om man kan frysa fläderblommor så att man kan njuta av fläderblomssaft även på höst, vinter och vår. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du ska frysa fläderblommor till saft.

Frysa in fläderblommor

Om dy fryser in fläderblommor så kan du göra fläderblomssaft på vintern

Går det att frysa fläderblommor? Ja det går. Se våra rekommendationer nedan om du undrar hur man kan frysa fläderblommor.

Tänk på det här när du plockar fläderblommor

Tänk på att plocka fläderblomsklasar som är torra, inte är angripna av skadedjur och undvik att ta med för grova stjälkar.

Välj torra fläderblomsklasar

Plocka fläderblomsklasar som är torra. Ju torrare de är desto bättre kommer fläderblomsklasarna frysa och ju fräschare de är, desto högre kvalitet kommer fläderblommorna hålla. Undvik att skölja fläderblommorna då det kan göra att blommorna fryser sämre och påverkar smaken.

Undvik skadade fläderblomsklasar

Plocka bara fläderblomsklasar som inte angripna av skadedjur. Du vill med andra ord ha så fina fläderblomsklasar att frysa in som möjligt.

Undvik att plocka för grova stjälkar

Fläderblomsklasar med för tjocka stjälkar kräver att du rensar bort dem. Gör det lätt för dig genom att plocka fläderblomsklasar som har rikligt med vita fläderblommor.

Gör så här

  1. Plocka eller köp fläderblommor.
  2. Skaka av dem så att de är rena. Säkerställ att de är torra och inte angripna av skadedjur. De ska vara så fräscha som möjligt.
  3. Placera fläderblommorna och fläderblomsklasarna i fryspåsar som går att försluta. Pressa ur luften från dem innan du försluter dem.
  4. Placera fryspåsarna med fläderblommor i frysen.

Tänk på det här

  • Istället för att frysa fläderblommorna kan du göra fläderblomssaft och frysa själva saften. Det tar dock mer plats än att frysa bara fläderblommorna.
  • Tina inte upp fläderblommorna när du ska göra fläderblomssaft av dem utan lägg i dem direkt från frysen i den varma kastrullen. Tinar du upp dem kommer fläderblommorna tappa smak, det finns även risk att de börjar oxidera av syre och blir bruna och fula.
  • Om du fryser in fläderblommor som är våta och låter de tina innan du kokar saft av dem kommer de se bruna och oaptitliga ut. Frysta fläderblommor som är bruna kommer ju inte ge ett gott resultat sen när du ska koka saft av dem. Du får bättre resultat om du inte tinar blommorna och inte använder dig av dåliga fläderblommor.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *