Brysselkål är en god grönsak som finns i mataffärerna under nästan hela året. Brysselkål kan ätas rå men det är väl mest vanligt att man äter den tillagad i Sverige. Kan man frysa färsk brysselkål? Ja, det kan man. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man kan frysa brysselkål.
Gör så här för att frysa in brysselkål
En sak du ska tänka på när du ska frysa in färsk brysselkål är att du ska förvälla brysselkålen. Det är också väldigt smidigt att frysa in brysselkål då brysselkålen inte behöver styckfrysas. Du kan enkelt bryta loss den mängd fryst brysselkål du behöver till matlagningen.
Förvälla brysselkål
Brysselkål är enkelt att frysa in, det som du ska tänka på är att du ska förvälla brysselkålen. Att förvälla brysselkål (eller blanchera brysselkål som det också kallas) innebär att du kokar upp lättsaltat vatten och låter brysselkålen koka i kastrullen i 2-3 minuter innan du kyller ned brysselkålen snabbt. Fördelen mde att förvälla brysselkålen är att de behåller konsistens, smak och färg bättre när de tinats.
Måste man förvälla brysselkål?
Nej, det är inget måste. Men ska du bjuda på brysselkålen på en fin middag och vill att de ska kröna matbordet så får du bättre resultat om du förväller brysselkålen innan du fryser in dem.
Gör så här
- Koka upp en kastrull med vatten, salta vattnet lätt.
- När vattnet i kastrullen kokar så lägger du i brysselkålen.
- Låt brysselkålen koka i 2-3 minuter. Sedan tar du omedelbart upp dem och placerar de i en annan kastrull med isvatten.
- Låt brysselkålen svalna innan du placerar dem på en kökshandduk så att de rinner av ordentligt.
- När brysselkålen torkat så placerar du dem i förslutningsbara fryspåsar eller plastlådor med lock som tål frys.
- Placera därefter fryspåsarna eller plastlådorna med brysselkål i frysen.
Hur länge håller fryst brysselkål?
Fryst brysselkål håller i upp till 12 månader i frysen. Det innebär att du kan frysa in brysselkål så att du kan njuta av grönsaken under sommaren när det är svårare att få tag på brysselkål.