Frysa basilika

Basilika är en krydda som går att odla hemma även om man inte ens har en trädgård till sitt förfogande. Smidigheten med att odla basilika och enkelheten i att det går att få tag på frön och färdiga basilika plantor i livsmedelsaffären har gjort det enkelt att odla basilika. Det innebär att du snabbt kan få en mycket stor mängd basilika som du kanske undrar hur du ska spara. Om du har undrat, kan man frysa basilika? så har du hittat rätt. Läs vidare så ska vi försöka besvara hur du kan frysa basilika.

Gör så här för att frysa in basilika

Frys in basilika så förlänger du hållbarheten

Det finns flera olika sätt att frysa in basilika på. Vi ska försöka besvara fördelarna och nackdelarna med dem så att du enkelt kan välja metod som passar dig bäst.

Frysa in basilika i fryspåsar

När du ska frysa in basilika i fryspåsar ska du tänka på att bara frysa in bladen och inte stammen. Du ska också vara noga med att bara frysa in blad som är i bra skick. Tricket med att få basilikan att smaka gott är att frysa in bladen hela och inte hacka dem innan du fryser in dem.

Gör så här

  1. Klipp av basilika från dina basilika plantor.
  2. Plocka av basilika bladen.
  3. Skölj bladen och låt dem torka på en kökshandduk.
  4. Lägg basilika bladet i fryspåsar som går att försluta.
  5. Tryck ut all överflödig luft från fryspåsen, då håller basilikan längre och påsen tar också mindre plats i frysen.

Tips

När du ska använda den frysta basilikan kan du enkelt krossa den i fryspåsen direkt. Då slipper du en gegga på skärbrädan.

Frysa in basilika löv i isformar

Fördelen med att frysa in basilika i isformer är att du bevarar basilika smaken bättre, du slipper också oroa dig för att basilikan får frostskador. Du får också enkelt små portioner av basilika som du kan använda till grytor och långkok. Det är just till grytor som basilikakuberna fungerar bäst.

Gör så här

  1. Klipp av basilika från dina plantor och plocka av bladen.
  2. Skölj bladen och rensa bort de som inte är så fräscha.
  3. Ta fram en helt vanlig iskubsform och peta in basilika bladen i iskubslådorna. Fyll på med vatten.
  4. Lägg iskubslådan i frysen.
  5. När basilikan är fryst så placerar du isbitarna i en fryspåse som går att försluta.

Tips

Du kan också tillsätta lite olivolja till basilikan, då torkar inte bladen ut så lätt i frysen.

Frysa in basilika puré i isformar

Ja det finns faktiskt ytterligare ett sätt att frysa in basilika på, nämligen i puré. Det är enklare än vad det låter och det är perfekt om du odlar basilika för att göra pesto.

Gör så här

  1. Plocka basilika löv från dina plantor.
  2. Skölj bladen så att de är rena.
  3. Lägg i basilikan i en matberedare och tillsätt lite olivolja. Mixa nu bladen till en slät puré.
  4. Fyll på basilikapastan i en form för isbitar och placera i frysen.
  5. När basilikapastan fryst så lägger du isbitarna av basilika i en lufttät fryspåse och frysen in påsen.

Tips

När du ska laga mat med basilika kan du bara tillsätta en isbit med basilika till maten som du lagar. Du behöver inte tina isbiten.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *