Att göra äppelkompott är ett bra sätt att ta tillvara äpplen på och det bästa är att det går att frysa äppelkompotten.
Fryst äppelkompott som du tinar kan du sedan njuta av året runt till gröten, tinad med mjölk eller till bakverk och glass.
Fördelarna med att frysa äppelkompott
Vanliga äpplen går också bra att frysa in (läs mer här om att frysa äpplen här) men nackdelen med att frysa in äpplen är att de inte blir så fräscha när du tinar upp dem igen.
Det gör ju inget ifall du ändå ska använda dem till ett bakverk. Fördelen med att göra en äppelkompott och frysa in den är att äppelkompotten blir hyffsat lik när den är tinad som innan den frystes in.
En annan fördel med att frysa in äppelkompott är att du kan frysa in större mängder äpplen då du gör kompott på dem.
Gör så här
Hur kan man frysa äppelkompott? Tänk på att äppelkompott som är fryst blir som en isklump. Därför ska du portionsfrysa äppelkompotten.
Då blir det enklare att tina upp lämplig mängd äppelkompott. Förvisso kan du du frysa in en glasburk med äppelkompott, men då förutsätter det att du kommer äta upp allting på en gång eftersom du inte ska frysa om äppelkompott som tinats.
Frysa äppelkompott i glasburk eller plastburk
Välj hellre plastburk än glasburk eftersom glasburken kan spricka i frysen.
För att frysa in äppelkompott i glas- eller plastburk ska du för det första se till att burken är ren.
Sedan fyller du burken med äppelkompott, men du ska inte fylla den till toppen eftersom vätska expanderar under kyla. Lämna utrymme i toppen av burken och stäng burken.
Tyvärr är luft inte bra för fryst äppelkompott (eller några matvaror i frysen), därför ska du inte lämna för mycket utrymme i burken. Pröva dig fram tills du hittar en bra kompromiss mellan utrymme och äppelkompott.
Tänk också på att låta äppelkompotten svalna ordentligt innan du fryser den.
Frysa äppelkompott i fryspåse
Har du små fryspåsar går det bra att frysa in äppelkompotten i fryspåsen. Använd en sked för att fylla fryspåsen med lämplig mängd äppelkompott, pressa ut luften, försegla fryspåsen och placera den i frysen.
Frysa äppelkompott i iskubslåda
Du kan även frysa in äppelkompott i en iskubslåda så att de blir som isbitar. För att det ska bli lyckat behöver du första frysa äppelkompotten i iskubslådan och sedan när de är frysta ska du flytta iskuberna av äppelkompott till en fryspåse. Pressa ut luften, försegla och placera i frysen igen så kan du enkelt ta ut en portion när det behövs.
Använda fryst äppelkompott
Fryst äppelkompott är gott i gröten, till glass men också i yoghurt. Det kan också vara gott att äta som den är med mjölk. Jag har också gjort väldigt goda bröd och scones med fyllning av äppelkompott.
Hur njuter du av äppelkompott?
Hur länge håller äppelkompott i frysen?
Äppelkompott kan hålla i omkring 12 månader i frysen förutsatt att den förvaras korrekt. Tänk på att alla matvaror som förvaras i frys blir sämre ju längre tid som går. Det innebär att konsistens, yta och färg försämras sakta ju mer tiden går. Därför rekommenderar vi att du äter äppelkompotten inom 3 månader för bästa smak.