Lök är en stor del av matlagningen och det är en av basvarorna man alltid ska ha hemma eftersom lök är en del av många recept. Har du också märkt att löken har börjat lukta konstigt eller att den blivit mjuk hemma? Då kanske du undrar hur du ska göra för att förvara lök bäst. Oavsett om det är rödlök eller gul lök som du ska förvara ska du tänka på att förvara löken svalt, torrt och mörkt. Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska förvara lök.
Förvara lök så här
Det finns tre saker du ska tänka på när du förvarar lök, du ska undvika att förvara lök i fuktiga miljöer, undvik att förvara lök ljust och undvik att förvara lök varmt.
Torrt
Undvik att förvara lök i fuktiga miljöer. Lök trivs bäst om du förvarar den i en torr miljö. Gärna så torrt som det går. Förvarar du lök i en fuktig miljö kan löken börja mögla.
Förvarar du lök i kylen så är det bra att känna till att varje gång du öppnar kylskåpsdörren så släpper du in varm luft i kylen. Då bildas kondens, vilket gör så att löken utsätts för fukt. Därför ska du inte förvara lök i kylen.
Svalt
Du kanske tycker att kylskåpet är det perfekta stället att förvara lök på, det är ju svalt och mörkt. Men det är inte torrt. Kylen är en fuktig miljö. Därför ska du inte förvara lök i kyl om det är en hel lök. Ska du förvara en halv lök så förvaras den dock bäst i kylen.
En bra sval plats att förvara lök på är i skafferiet, i ett skåp eller i en källare. Förvarar du lök för varmt kan löken börja gro.
Mörkt
Förvara inte löken ljust, ljuset gör så att löken blir utsatt för värme och fukt och värme samt fukt är inte bra för lökens hållbarhet.
Förvara gul lök och rödlök så här
Ett bra sätt att förvara lök som rödlök och gul lök på är att förvara dem i en låda i köket. En trälåda, pappkartong eller låda av finmaskigt nät fungerar fint. Ställ den i köket så att solljuset inte når den gärna luftigt där löken inte kan komma åt andra livsmedel (tänk på att doften kan sprida sig). Då kan rödlöken och gul löken hålla i flera månader.
Du kan också fylla nätpåsar med löken och hänga upp löken. Det kanske passar bättre i en källare eller skafferi än mitt i köket.
Förvara inte gul lök och rödlök i plastpåsar. Du ska inte förvara löken i plastpåsar eftersom plastpåsen då fukt lättare bildas i dem. Fukt är lökens fiende och får löken att bli dålig snabbt.