Så tar du hand om Sagopalmen

Sagopalmen (Cycas revoluta) är en populär krukväxt både hemma och på kontor. Trots att krukväxten har namnet palm i sitt namn så är Sagopalmen tekniskt sett inte ett palmträd – Plantan tillhör släktet Cykader. Cykader är en grupp tropiska växter som växer från en stam som inte grenar ut. Cykader, och Sagopalmen, hittar man i varma delar av Kina och Japan och är en uråldrig växt, ja faktiskt en av de äldsta växterna som finns.

Här i Sverige så hittar man Sagopalmer som krukväxter. Ute i naturen växer det inga Sagopalmer alls i Sverige. Krukväxten är uppskattad för sitt tropiska utseende. 

Sagopalmen växer väldigt långsamt, bara ett par centimeter per år, vilket gör att större och äldre Sagopalmer har ett högt pris. Att plantan växer långsamt behöver ju inte vara något dåligt ifall du letar efter en krukväxt till en plats i hemmet som är begränsad i storlek.

Hur ska du placera Sagopalmen hemma

Sagopalmen älskar ljus. Men det betyder inte att du ska placera den under stekande sol eftersom plantan måste skyddas mot direkt sol. Får växten för mycket sol kan bladen ta skada, speciellt om det är en ung planta. Se därför till att du placerar växten rätt.

Vatten och gödsel

Duscha Sagopalmen ofta, plantan vill ha hög luftfuktighet. Att duscha av plantan är också bra för att få bort damm. Vattna dock plantan desto mindre. Sagopalmen är en planta som växer mycket långsamt, därför ska du inte heller vattna den särskilt ofta. Lägg gärna till en svag dos gödsel under sommaren med någon veckas mellanrum mellan vattningarna.

Omplantering av Sagopalmen

Du behöver inte stressa med omplantering av Sagopalmen, du kan låta det gå några år mellan omplantering av plantan. Plantera gärna om plantan på våren innan nya blad har börjat växa ut när det väl är dags.

Övrigt

  • Sagopalmen är giftig för människor och husdjur
  • Eftersom Sagopalmen växer så långsamt ska du vara försiktig när du klipper bort skadade och missfärgade blad. Det växer inte ut nya blad där du klippt och det kommer på sin höjd fram en ny bladställning om året.
Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *