Undrar du vad bräsering är? Bräsering innebär att du först steker eller bryner råvaran. Sedan låter du råvaran steka färdigt på svag värme under ett lock tillsammans med vätska.
När man tillagar kött på låg temperatur får man en skonsam tillagning av ingredienserna och smakerna blir djupa, flernyanserade och goda.
Ett exempel på att bräsera är att låta en biff steka färdigt tillsammans med lök i en stekpanna med vätska på låg värme under lock. Ett annat exempel på att bräsera är att tillaga kycklingbröst färdigt i en stekpanna med lock på under svag värme. Tillsammans med svamp, vätska och kryddor blir det en fin smak på maten.
Som regel så används bräsering främst till större köttbitar och till grytstekar.
Gör så här
- Låt råvaran få rumstemperatur
Ta ut köttet från kylen och låt det stå i rumstemperatur så köttet blir rums tempererat - Bryn råvaran
Bryn köttet väl på alla sidor i stekpannan - Placera råvaran i panna eller gryta
Lägg köttet i en gryta eller i pannan som du använde för att bryna köttet i - Slå av fett och lägg i smör eller vätska
Om du använder pannan så ska du först slå av fettet. Tillsätt smör och vätska såsom buljong efter ditt recept - Stek på låg värme
Bräsera köttet i pannan på låg temperatur, det innebär att du sjuder köttet över svag värme - Låt inte råvarorna bli torra
Ha koll så att vätskan inte dunstar bort helt och hållet, fyll på med mer buljong om det börjar bli torrt