Allt om olika skruvar

Olika skruvar

Det finns en uppsjö av olika skruvar i handeln, precis som det finns en uppsjö av olika spikar. Det finns inte bara skruvar i olika dimensioner men också skruvar för olika sorters material och tillämpningsområden. Ska du till exempel bygga altan så är det viktigt att du använder rätt dimensioner på skruven och väljer en rostfri skruv. Läs vår skruvguide här och få bättre koll på vilken skruv du ska använda var och till vad.

Det vanligaste materialet för skruvar är stål, mässing och lättmetall. Vanligtvis är skruvar förzinkade eller förkromade. Det gör att skruvarna blir motståndskraftiga. Specialskruvar kan vara varmförzinkade eller behandlade på andra sätt.

Hur ska du räkna ut hur lång skruven är? Räkna alltid ut skruvens längd från spetsen på skruven till den del av huvudet som ligger mot underlaget. Det vill säga räkna inte in huvudets tjocklek som kan variera stort.

Vad består en skruv av? Skruvar består av tre olika delar, huvudet, halsen och gängan. Huvudet på en skruv kan ha olika former såsom platt eller kullrigt. Halsen är den del av skruven som inte är gängad medan gängorna är den del av skruven som nyper in i materialet och tillåter skruven att skruvas in.

Hur ska du skruva in en skruv? När du ska skruva in en skruv så brukade man förr behöva förborra hålet för skruven där skruven ska skruvas in. Om man inte gjorde det så riskerarade man att materialet sprack när skruven skruvas in. Det kan fortfarande vara aktuellt men mycket har hänt i skruvarnas värld och nuförtiden klarar många skruvar av att skruvas fast utan någon förborrning. Beroende på materialet som skruven ska skruvas in i så kan det räcka att göra ett hål med en syl eller skruva in skruven av sig själv, för mjukare material. För hårdare material bör man förborra hålet med borrmaskin.

Måste jag försänka skruvarna? Tänk också på att skruvar som skruvas in i mjuka material kan försänkas av sig själv genom att du skruvar in skruven något mer i materialet. I hårda material kan du behöva försänka skruven med en borrförsänkare. Då får du ett snyggt slutresultat där skruvarna inte sticker ut utan ligger slätt mot ytan.

Skruvguide – Olika sorters skruvar

Skruv som skruv kanske du tänker, men det finns faktiskt en hel uppsjö olika skruvar för olika användningsområden. Precis som med verktyg så får du bäst resultat om du använder rätt sorts skruv till rätt sorts typ av material som du ska skruva i. Genom att läsa skruvguiden nedan får du bra koll på olika typer av skruvar och namnet på dom skruvarna.

Skruv med försänkt huvud

Skruv med försänkt huvud

Skruvar som har skruvskallar som är försänkta används när huvudet inte får vara ovanför materialet som skruven skruvats in i. Skruvar med försänkta huvuden används till exempel för gångjärn, möbelbeslag och träbeslag, områden där skruvens huvud måste sitta platt mot ytan. Många beslag har ett hål med konisk urgröpning som matchar skruvens huvud. En fördel med skruven är att du kan försänka skruven och dölja huvudet med träplugg då det försänkta huvudet är tunnare än till exempel en skruv med ett kullrigt huvud.

Kullrig skruv med försänkt huvud

Kullrig skruv med försänkt huvud

En kullrig skruv med försänkt huvud används ofta som en dekorativ skruv där skruvskallen är väl synlig. Ett vanligt användningsområde är för att skruva fast dörrskylten eller fina beslag på vackra möbler. Skruven försänks endast till huvudets kant. Eftersom skruven har dekorativa syften så finns den i flera olika material för att passa in såsom i mässing.

Skruvar med kullrigt huvud

Skruvar med kullrigt huvud

Skruvar som har ett kullrigt huvud är tänkta att användas för material som är så tunna att skruven inte går att försänka alls. De är också tänkta att användas till när man ska skruva upp någonting som har en bärande funktion, såsom en vägglampa. Då fungerar skruvens huvud som en fastsättare för materialet som skruvas fast. Skruvar med kullrigt skruvskalle finns i flera olika material och även i mässing så att skruven blir ett dekorativt inslag. Till skillnad mot skruvar med kullrigt huvud som är försänkta så ska skruvar med kullrigt huvud användas till material och skruvar med kullrigt huvud som är försänkta användas till beslag.

Skruv med krysspår

Skruv med krysspår

Skruv med krysspår finns i flera olika utföranden och olika huvuden. Vad är då syftet med att vissa skruvar har krysspår? Jo, krysspåret gör det säkrare att skruva in skruven då skruvmejseln inte slinter lika lätt på huvudet som om skruven hade ett vanligt mejselspår. Det är alltså enklare och snabbare att skruva in skruvar med krysspår. Var dock noggrann med att använda rätt sorts skruvmejsel till rätt sorts krysspår. Bara för att du har en skruvmejsel för krysspår betyder det inte att den passar skruven med krysspår och då kan skruvens huvud bli nött till den grad att det inte går att vare sig skruva in eller ut skruven. Se alltså till att du använder rätt skruvmejsel till rätt skruv med krysspår.

Gipsskruv

Gipsskruv

Gipsskruv är skruvar som är specialgjorda för att du snabbt och säkert ska kunna skruva fast gipsskivor på träreglar. För montage av gipsskivor är detta rätt skruv. Gipsskruven ger en stark montering av gipsskivorna och fungerar utmärkt med skruvdragare. Det innebär att du snabbt kan montera upp gipsskivor. Gipsskruvar kan dras in i gipset och kan då döljas genom att skruven spacklas över.

Självborrande skruv

Självborrande skruv

Självborrande skruvar är skruvar som är tänkta att själv kunna borra in sig i materialet där skruven ska skruvas in i utan att skruven orsakar sprickbildning. Såklart går det ju inte att skruva in en skruv i hård sten utan att materialet spricker, så självborrande skruvar är främst tänkta för spånskivor, plywoodskivor och träfiberskivor. Det är alltså främst i snickeriarbeten när man ska skruva i trä och skruva ihop trä som självborrande skruvar används.

Spånskiveskruv

Spånskiveskruv

Spånskiveskruv är skruvar som specialgjorts för att skruva i spånskivor och OSB skivor. Skruven har en vass spets som gör det enkelt för skruven att borra in i materialet. Gängan är också utformad så att den ska motverka sprickbildning i materialet som skruven skruvas in i. Huvudet är försänkt och det gör att du kan dölja skruven eller montera skivor ovanpå skruven utan ytterligare arbete.

Rosettskruv

Rosettskruv

Rosettskruven är en unik skruv vars syfte är att användas där du vill dölja skruvhuvudet men inte försänka eller spackla över skruven. Skruven skruvas fast i materialet och över skruvens huvud fästs ett täckhuvud fast. Täckhuvudena finns i olika utföranden såsom mässing och krom. Det betyder att man kan få en fin detalj. Ett vanligt användningsområde är för att skruva fast glas och speglar. Om du ska skruva upp en spegel och inte vill se fula skruvhuvuden där spegeln skruvats fast använder du rosettskruv.

Fransk träskruv

Fransk träskruv

Fransk träskruv används för träkonstruktioner av grövre karaktär där man eftersöker en hög hållfasthet. Tänk grova träkonstruktioner vid byggnadsarbeten. Den franska träskruven utmärker sig med att skruven har ett sexkantigt huvud, för fastsättning bör du använda en hylsnyckel. Du bör förborra hålet för skruven så att halsen på skruven lätt skruvas in i hålet.

Skruvstift

Skruvstift

Skruvstiftet används när man ska koppla ihop två delar utan att kopplingen ska vara permanent. Ett vanligt användningsområde är när man ska sammanfoga ett bordsben mot en sarg. Du skruvar in skruvstiftet som vanligt sen skruvar du på en mutter eller toppmutter på skruvstiftet. På så sätt får man en hållbar koppling. Skillnaden mellan skruvstift och käppskruv är att båda gängorna inte är för trä, på ett skruvstift är ena gängan för trä och ena för en mutter.

Käppskruv

Käppskruv

En käppskruv påminner om skruvstiftet men har trägängor i båda ändarna. Ena halvan av käppskruven skruvas in i trä med tång. Här behöver hålet förborras så att det inte ska vara för svårt att skruva in käppskruven med tång. I skruvens andra ända kan sedan den andra biten skruvas fast för hand. Käppskruv används för montering av stolpar bland annat.

Bladskruv

Bladskruv

Bladskruven är en unik skruv som används till rörinfästningar och rörsvep. Skruven kan också användas för att hålla uppe hyllskivor. Troligen kommer du mest komma i kontakt med bladskruven vid rörupphängningar med rörsvep.

Rampamuff

Rampamuff

Rampamuffen är en skruv som används tillsammans med en till skruv som fästs i rampamuffen. Den används till trädetaljer som kan behövas tas itu såsom fönsterbågar och terrassdörrar. Själva muffen kan dras i med insexnyckel eller skruvmejsel i ett förborrat hål. Sedan kan du skruva in en skruv i muffen. Rampamuffen finns i flera dimensioner såsom M10 och M5 och vanligtvis med insexfästning.

Karmskruv

Karmskruv

Karmskruven används vid montering av fönsterkarmar och dörrkarmar. Skruven består av ett gängat stycke med ett yttergängat huvud. Detta gör att man kan skruva fast karmskruven och sedan finjustera karmen som monteras på karmskruvens yttergängade huvud. När du monterar innerdörrar och fönster kommer du i kontakt med karmskruven.

Skruvbrickor

Skruvbrickor

Skruvbrickor använder du för att skruvens huvud inte ska skada materialet som du skruvar in skruven i. Skruvbrickan ska matcha skruvens huvud och därför finns det flera olika dimensioner av skruvbrickor så att du hittar rätt bricka för rätt skruv och typ av huvud på skruv. Skruvbrickan kan även bli en snygg detalj.

Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *