Hur du finhackar lök som ett proffs

Hacka lök är ett vanligt moment i matlagningen. Säg den maträtt som inte ska ha hackad gul eller röd lök i receptet. Det finns flera sätt att hacka lök på. Säg den som inte vill lära sig hur du kan hacka lök som en kock så att du snabbt och effektivt kan hacka flera lökar till finfördelade små bitar.

Hur finhackar jag lök?

Som med många moment i köket börjar jobbet med att hacka lök med rätt verktyg. Med lite rutin och övning så kommer du snabbt komma igång med att finhacka lök i köket.

Börja med att välja en stabil skärbräda för grönsaker och en bra vass kockkniv. Använd alltid en ren skärbräda som är till för att hacka grönsaker med. Undvik att använda en skärbräda som du använder för till exempel att skära kyckling på då bakterier lätt kan spridas då. Välj en kniv som är längre än löken, en klassisk kockkniv är ett bra val för att hacka lök med.

Vem har inte fått tårar när du hackat lök? Det finns en vits med att använda en mycket vass kockkniv då man hackar lök eftersom en vassare kniv skär löken mer exakt istället för att krossa och bryta av lök bitarna. Finare snittytor leder till mindre tårar eftersom mindre svavelhaltiga kemikalier frisläpps från löken.

Lägg löken på skärbrädan och dela den i två halvor, från rot till stjälk. Skär av stjälken och skala därefter löken. Sedan kan du gå vidare och hacka löken i fina små bitar eller i lite större grövre bitar.

Hacka löken som en kock

Om du vill finhacka löken som kockarna gör så ska du behålla roten på löken. Skär lodräta snitt längs lökens linjer. Skär igenom nästan hela löken men inte hela vägen in till roten så att löken inte faller isär. Skär små snitt tvärs över de snitt du nyss gjorde så blir löken finfördelad. Roten kan du kassera eller lägga i komposten. Om du har sett hur kockar hanterar löken när de hackar den på TV kanske du redan har sett hur man ska hålla i löken med handen. Böj in fingrarna vid naglarna för att förhindra att knivbladet kan komma åt fingrarna.

Hacka löken i större bitar

I en mustig gryta så vill man ju inte ha finhackad lök utan då kanske du vill ha lite större bitar. Då kan du skära av roten på en gång och sedan göra fyra horisontella och vertikala snitt, då får man ungefär lika jämnt stora lökbitar som är lite större än om man hackade löken som en kock.

Kan man använda en matberedare?

Ja det kan du, men det rekommenderas inte att hacka lök i en matberedare eftersom löken får en besk smak, tappar vätska och får ojämn storlek då. Att hacka lök i matberedare kan kännas som ett attraktivt förslag. Det går snabbt och man slipper tårar under en längre period. Tyvärr blir lök som hackas i matberedare besk och ojämn i storlek. Lök som hackas i matberedare tappar också vätska eftersom matberedaren “misshandlar” löken genom att “hacka” löken mer än en gång. Tänk dig att du skär lök med kniv, det är ett snitt, i en matberedare så passerar lökbitarna knivarna flera gånger. Lök som hackas mer än en gång smakar inte bra och kommer inte leda till lika bra resultat i köket.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *