Fryst smördeg är inte alltid lämplig att baka direkt med. Smördegen är frasig och går lätt sönder när den är fryst, speciellt när du ska kavla den. Därför kan du behöva tina den frysta smördegen innan du börjar baka med den.
Har du gott om tid på dig så kan du ju låta den frysta smördegen tina i kylskåpet. Har du mindre gott om tid på dig så behöver du tina den på ett snabbare sätt. Läs mer så ska vi gå igenom hur du kan tina smördeg.
Smördegen tinar snabbt
Smördeg tinar snabbt vilket är till din fördel om du behöver tina smördeg och smördegsplattor. Det bästa är att tina smördeg i kylen, långsamt. Du kan även tina smördegen i rumstemperatur.
Undvik micro eller vattenbad
Undvik att tina den i vattenbad, micro och andra liknande sätt. Risken är att smördegens struktur försämras då vilket leder till sämre resultat när du bakar med degen. Att tina smördeg i en micro är också riskabelt då du lätt kan övervärma den. Tänk också på att en smördeg som inte är helt och hållet tinad är lättare att bearbeta än en smördeg som är fullt tinad.
Tina smördeg i kyl eller rumstemperatur
Därför rekommenderar vi att du tinar smördeg i kylen eller i rumstemperatur och att du börjar baka med den när den fortfarande är lite kall så att den är lättare att hantera. Smördeg, som dess namn antyder om, innehåller ju en hel del smör.
En smördeg som är helt tinad är inte lika enkel att jobba med som en kall smördeg. Jag brukar därför föredra att tina smördeg i kylskåpet.
Gör så här för att tina upp smördeg
- Placera smördegen på en bricka.
- Placera smördegen i kylen eller i rumstemperatur.
- Känn på degen efter 20 minuter ifall den känns mjuk. Om den gör det är den redo att kavlas ut. Om den fortfarande känns frasig låt den tina i 10 minuter till.
Tänk på att smördeg som har varit fryst och har tinats ej ska frysas in igen. Frys alltså inte in smördeg som redan varit fryst.