Körsbär är ett bär som går utmärkt att frysa. Det är bra att känna till då körsbär inte håller sådär jättelänge. Har du ett träd som ger en stor skörd kan det vara bra att känna till att du kan frysa in skörden och på så sätt njuta av bären långt in på hösten och vintern.
Frysa med eller utan kärnor?
Om du undrar om du ska frysa in hela körsbär med eller utan kärnor så kan du faktiskt både frysa in dem med och utan kärnor. Största anledningen att frysa körsbär utan kärnor är att det blir enkelt att använda bären direkt från frysen. Fördelen med att frysa körsbären med kärnor är att det går snabbare. Du slipper ju kärna ur dem.
Kommer du använda körsbären till smoothies till exempel så vill du mixa in dem när de är isiga, då är det en fördel om de redan är urkärnade. Tänk på att det finns speciella köksredskap för att kärna ur körsbär snabbt och enkelt.
Gör så här för att frysa in körsbär
Nu när du vet att du kan frysa in körsbär både med och utan kärnor kanske du undrar hur du ska göra. I exemplet nedan så fryser vi in körsbär utan kärnor eftersom jag nästan uteslutande bara har körsbär till mina smoothies. Jag äter dem också frysta, ungefär som frysta vindruvor. Det är nästan som glass.
För att undvika att körsbären fryser ihop till en enda stor klump så rekommenderar jag att du ska styckfrysa körsbären. Det innebär att du fryser dem en och en på en plåt. Då fastnar de inte i varandra.
- Skölj körsbären och sortera bort de som inte ser bra ut.
- Kärna ur körsbären med ett köksredskap om du har det. Annars skårar du bara ena änden av körsbäret och klämmer ur kärnan.
- Placera körsbäret på en plåt eller bricka som är klädd med bakpapper. Placera körsbären bredvid varandra i ett lager bara.
- Placera brickan med körsbär i frysen tills de har frusit till is. Det tar några timmar.
- Sedan tar du ut brickan och lägger dem i en förslutningsbar fryspåse. Pressa ut luften från fryspåsen och lägg den i frysen.
Hur länge håller körsbär i frysen?
Körsbär i frysen håller i 6 månader, därefter börjar smaken bli sämre. Du kan äta dem efter 6 månader, de smakar inte lika gott dock.