Gör så här för att frysa selleri

Undrar du om man kan frysa selleri och hur man gör? Läs vidare så ska vi kika på det. Selleri finns i livsmedelsaffären både som långa stänger, kallade stjälkselleri, men också som en rotfrukt, rotselleri.

Kan man frysa selleri?

Ja det kan man, selleri kan du frysa. Först ska vi kika på hur man gör för att frysa stjälkselleri. Sedan ska vi kika på hur man gör för att frysa rotselleri.

Frysa stjälkselleri

Stjälkselleri går fint att frysa och du behöver inte förvälla den
  1. Välj ut spänstig och färsk stjälkselleri att frysa in.
  2. Skölj stjälksellerin så damm, jord och smuts försvinner.
  3. Torka av stjälksellerin.
  4. Hacka stjälksellerin i jämna bitar.
  5. Placera bitarna av stjälksellerin i förslutningsbara fryspåsar.
  6. Platta till påsen och pressa ut luften innan du försluter påsen.
  7. Placera påsen i frysen.

Tänk på det här

  • Du kan också styckfrysa sellerin, det vill säga frysa stjälksellerin i bitar på en bricka i frysen och sen placera de frysta bitarna i fryspåsen. Fördelarna med att styckfrysa stjälksellerin är dock små eftersom du enkelt kan bryta loss lämplig mängd stjälkselleri från fryspåsen om du plattar till den.
  • Även om det går fint att frysa stjälkselleri så blir inte tinad stjälkselleri lika fräsch och krispig som färsk stjäljselleri. Det fungerar i matlagning men känns inte lika bra i en färsk sallad till exempel.

Frysa rotselleri

Rotselleri går fint att frysa in om du förväller den först

Rotselleri ska du förvälla innan du fryser in. Du kan också frysa in tillagad rotselleri. Att förvälla rotselleri innebär att du hastigt kokar rotsellerin i kokande lättsaltat vatten i ett par minuter och sen snabbt kyler ner den. Då bevaras smak, textur och utseende bättre i frysen.

  1. Gör rent och skär rotsellerin i bitar.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
  3. Placera bitarna av rotsellerin i det kokande vattnet i 2-3 minuter.
  4. Efter 2-3 minuter placerar du bitarna av rotselleri i kallt vatten.
  5. Placera därefter rotsellerin på en kökshandduk så att bitarna torkar lite.
  6. Antingen styckfryser du rotsellerin eller så placerar du bitarna i en fryspåse. Styckfryser du inte rotsellerin så fryser alla bitarna ihop till en klump.
  7. Placera fryspåsen i frysen.

Tänk på det här

Det går utmärkt att frysa in puree av rotseller. Du kan till och med frysa in pureen i isbitsformar och sedan flytta isbitarna av rotselleripuree till fryspsar.

Vad är det för skillnad på stjälkselleri och rotselleri?

Skillnaden är att man på en stjälkselleri äter själva stjälken och på en rotselleri så är det roten man äter.

Hur länger håller selleri i frysen?

Fryst selleri håller i upp till 6 månader till 12 månader i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *