Rostbiff är en saftig köttbit som skivas tunt. Den serveras ofta med potatissallad och är väl en klassisk sommar maträtt. Visste du att man kan frysa in rostbiff? Det kan vara en bra ide att göra det ifall man får rostbiff över eller ifall inte orkar äta upp hela rostbiffen inom rimlig tid. Läs vidare så ska vi gå igenom hur man kan frysa rostbiff.
Frysa rostbiff
När du ska frysa in rostbiff så kan du frysa in själva köttbiten hel, men du kan också frysa in rostbiffskivor. Det är smidigare att frysa in skivor av rostbiff eftersom det är enklare att ta ut lämplig mängd från frysen.
Frysa hel rostbiff
Det du ska tänka på när du ska frysa en hel rostbiff är att frysa in den lufttätt. Ett bra sätt att göra det på är att linda in den i plastfolie och sedan packa in den med aluminiumfolie. Som ett extra steg kan du placera den i en förslutningsbar fryspåse sedan.
Frysa in skivad rostbiff
Även när du fryser in skivad rostbiff ska du frysa in skivorna lufttätt. Ett trick är att lägga skivorna på hög varvat med smörpapper mellan så att de inte fryser ihop. Placera sedan den skivade rostbiffen i en förslutningsbar fryspåse. Pressa ut luften innan du försluter den.
Tänk på det här
- Fryser du in rostbiffen hel så kan du passa på att använda det här smarta tricket för att skiva tunna skivor av den. Vänta inte tills rostbiffen är helt tinad innan du börjar skiva tunna skivor rostbiff. Det är enklare om köttbiten är halvtinad.
- Rostbiff behöver du inte enbart äta skivad. Du kan även tärna rostbiffen och ha den i egen pytt i panna till exempel.
Hur ska man tina rostbiff?
Fryst rostbiff tinar du bäst i kylskåpet under dagen eller i några timmar beroende på hur mycket kött du tinar. Undvik att tina i rumstemperatur då det främjar bakterier.
Hur länge håller rostbiff i frysen
Rostbiff i frysen håller i 6 till 12 månader. Vi skulle rekommendera att äta upp den inom 6 månader. Efter det kan den bli lite torrare när den tinar.