Det finns många som odlar chili i Sverige. I många mataffärer kan man också köpa chili. Chili är ju något som man omöjligen kan äta upp allt av om man får en stor skörd eller när man köpt på sig på extrapris. Därför kanske du undrar om man kan frysa chili? Ja, du kan frysa chili. Läs mer så ska vi gå igenom hur du ska göra.
Gör så här för att frysa chili
När du ska frysa in chili så kan du frysa in chili hel eller kärna ur och dela på chilin och frysa in chili halvorna. Vi föredrar att frysa in chili hel, då sparar vi tid och man ska ju ändå hacka den när den är tinad.
Frysa chili hel
När du fryser in hel chili ska du styckfrysa frukterna. När du styckfryser chili så innebär det att chilifrukterna fryses en och en. Då kan du enkelt ta ut lämplig mängd chili till matlagning från frysen. Styckfryser du inte chilin kan annars kan alla chilifrukterna frysa ihop till en klump. Då blir det svårt att ta ut lämplig portion från frysen.
Gör så här
- Börja med att skölja chili så att jord, damm och smuts försvinner.
- Torka därefter chilin. Låt frukterna torka på en kökshandduk eller torka chilin för hand.
- Placera chilifrukterna på en tallrik, se till att dom inte rör vid varandra och placera tallriken i frysen i några timmar.
- När chilifrukterna har fryst så tar du ut dem och placerar dem i en förslutningsbar fryspåse. Nu kommer inte chili frysa ihop.
- Placera fryspåsen i frysen. Du kan platta till den så tar den inte så stor plats i frysen.
Frysa chili delat
Du kan frysa chili som du delat och rensat. Du delar helt enkelt chilifrukten och plockar bort fröna. Ta bort skaftet också. Tänk på att en del av hettan i chili sitter i fröna, så gillar du stark mat ska du inte rensa bort alla frön.
Fördelen med att frysa in chili som har rensats på skaft och frön är att chilin tar mindre plats i frysen.
Gör så här
- Skölj chilin så att smuts, jord och damm försvinner.
- Torka chilin.
- Skär chilin på längden och ta bort skaft. Ta bort fröna efter eget tycke.
- Placera chilihalvorna på en tallrik och placera tallriken i frysen. Se till så att chilihalvorna inte rör vid varandra.
- När chilihalvorna är frysta placerar du dem helt enkelt i en förslutningsbar fryspåse. Platta till den och lägg i frysen.
Tänk på det här
Frys in chili lufttätt så blir hållbarheten bäst
Det är främst en sak du ska tänka på när du fryser in chili och det är att frysa chili lufttätt, då håller den som bäst i frysen. Syret är chilins fiende då syret förstör konsistens och smak.
Fryst chili är inte lika krispig som färsk
En nackdel med att frysa chili är att konsistensen inte blir precis likadan som med färsk chili. Det låter värre än det är. Chilin är helt enkelt inte lika krispig utan mer sladdrig. Den går fortfarande att hacka och skiva. Den frysta chilin gör sig bäst i grytor och i varm matlagning där man inte noterar någon större skillnad mot färsk chili.
Tina chili
Att tina chili går snabbt i rumstemperatur. Du kan också jobba med den frysta chilin som den är eftersom fryst chili är lätt att hantera. Det går utmärkt att skiva och hacka fryst chili och använda den i matlagning innan den är tinad.
Hur länge håller fryst chili?
Fryst chili håller upp till 6 månader i frysen. Den klarar sig även upp till 12 månader och mer, men konsistensen och smaken blir tyvärr sämre då. Försök att äta den inom 3-6 månader.