Lista på olika nötter

I den här artikeln ska vi lista 14 olika nötter. I handeln finns det många olika sorters nötter, inte bara jordnötter. Därför kan det vara kul att se olika nötters namn. Det roliga med listan är att många av nötterna egentligen inte klassas som nötter. Se till exempel jordnötter som enligt EU:s märkningsregler inte är en nöt utan en baljväxt. I folkmun så är det nog en nöt ändå. Undrar du vilka olika nötter det finns? Fortsätt läsa så ska vi kika närmare på det.

Vad är definitionen av en nöt?

Inom botanikens värld så är definitionen av en nöt hårda torra och skalförsedda frukter som inte öppnar sig för att släppa iväg sina frön när de är mogna. I vardsgstal så är ju en nöt den hårda ätbara fruktkärnan.

Cashewnötter

Cashewnöten växer i Brazilien, Vietnamn, indien, Africa och i delar av asien. Cashewnöten är intressant eftersom den innan den skalats är skyddad av ett skal som är giftigt. Kommer man i kontakt med cashewnötens skal kan man få svåra brännskador. Därför behöver nätterna speciell hantering när de plockas och skalas så att ingen skadas. Det förklarar också varför cashewnötter kostar lite mer i mataffären. För att separera skalet från själva nöten finns det många olika tekniker. Dels kan man frysa nöten och sedan knäckas. Dels kan man rosta nöten i syfte att separera nöten från skalet. Fördelarna med cashewnötterna är att de har antioxidanta egenskaper. De är rika på magnesium och smakar gott. En annan fördel med nöten är att det är en av de magraste nötterna då den bara har 45% fett. Bli inte förvånad över att hitta cashewnötter i vissa asiatiska maträtter.

Hasselnötter

Hasselnötter odlar i nord Amerika, Asien och i Europa. Själva växten är en mycket tålig planta som växer som mellanstora buskträd. Nötterna behöver torkas inom 24 timmar efter skörd. De går att äta råa men smakar annorlunda mot torkade hasselnötter. De tål förvaring i flera månader ifall de har skalet kvar, men när de väl är skalade måste de konsumeras inom ett par veckor. Hasselnötter är en bra nöt som innehåller många bra vitaminer och mineraler, det är också en av de vanligaste nötterna som ingår i sötsaker och godis. Visste du att de är en väsentlig ingrediens i Nutella?

Jordnötter

Jordnötter växer i varma klimat i asien, nord amerika, syd amerika, afrika och australien. Du kan fortfarande köpa jordnötter med skal, men mest populärt är det att köpa redan färdigskalade jordnötter. Visste du att jordnötter växer under jorden, därav namnet, jordnötter. När jordnötterna plockas så behöver de först göras rena, de spolas rent. Sen får jordnötterna med skalen torka. När skalet är borttaget så är jordnöten redo att ätas. Ingen vidare process eller tillagning behövs. Jordnötter används inte bara som snacks. I jordnötssmör så är nöten den huvudsakliga ingrediensen. Men jordnötter används också i matlagning samt i många sötsaker. Och även om namnet på nöten är ”jordnöt” så är den inte en jordnöt. Jordnöten är egentligen en ärtväxt.

Kastanjer

Kastanjer finns främst i Kina, USA, Sydkorea, Italien, Grekland och Sydamerika. Dessa typer av nötter odlas på träd eller buskar. Även om nötterna kan ätas vid skörden är de något smaklösa. De är bäst om de förvaras i kylen några dagar efter skörd så att stärkelsen i nöten ändras till sockerarter. Kastanjer kan ätas råa om de skalas, eller kan rostas. De kan också vara kanderade, kokta, ångade, friterade eller grillade. Kastanjer har ett högt kolhydrat innehåll. De används inte så mycket i Sverige, men kanske mer i utlandet. Var noga med att bara köpa kastanjer i mataffären då det finns giftiga kastanjer i Sverige.

Kolanötter

Kolanötter är frukten av kolaträdet, som frodas i regnskogsklimat, särskilt i Afrika. Kolaträden är cirka 20 meter höga, och kolafröna utvecklas inuti kolafrukten. Kolanötter innehåller koffein och används primärt som smakämne i drycker med kolasmak. Det tuggas ofta i västafrikanska kulturer för koffeinet och smaken. I Sverige är kolanöten sällsynt.

Kokosnötter

Tro det eller ej, kokosnötter anses också vara en nöt. Kokosnöten är en tropisk nöt som produceras av palmer. Palmerna växer i USA, Karibien, Centralamerika och Mexiko. De kan ätas råa direkt från trädet, eller så kan de bakas eller stekas. Kokosnötter är rika på näringsämnen och bra för kosten. Några vanliga användningsområden inkluderar kokosmjölk, kokosolja och användning i desserter och som topping för glass eller yoghurt. I Sverige är det lätt att hitta kokosnötter i mataffären, men troligen får vi i oss mest kokosnöt i godis och i frukostflingor samt müsli.

Macadamianöt

Macadamianötter odlas främst i Australien och i Hawaii. Men de hittas även i andra delar av världen som Afrika och Asien. Nötterna växer i stora träd som kan behöva upp emot fem år innan de börjar växa macadamianötter på. Det som utmärker macadamianötter vid plockningen är att de måste skalas inom 24 timmar annars kommer de mögla. Nötterna är en god källa på vitamin A, protein, järn och mineraler. Macadamianöten är en relativt ny nöt i Sverige. Det är också en väldigt mättande nöt då fetthalten är hög. Faktiskt så hög att det är den fetaste nöten av de alla, 75g fett per 100g. Därför ska du undvika att äta för många av dem på en gång. Varning. Macadamianöten är giftig för hundar.

Mandlar

Majoriteten av världens mandlar (sötmandel) odlas i Kalifornien i Amerika. Mandlar odlas också i Spanien och Italien. Mandel odlas på träd på samma sätt som pekannötter. Själva mandeln växer fram mellan två skyddande skal. Även om du kan äta en mandel färsk från trädet så är det bäst att låta de färska mandlarna torka ut i minst två veckor. Detta för att maximera smaken och minimera mögel på mandeln. Efter detta kan de skalas och ätas. Mandel innehåller mycket enkelomättat fett, protein och vitaminer. De är ett utmärkt snacks i måttliga mängder eftersom de innehåller mycket energi. Kanske känner du till bittermandel också? Förväxla inte bittermandel med sötmandel och undvik att äta för mycket av bittermandel för det är inte bra.

Paranöt

Paranötter odlas i Sydamerika. I Sydamerika odlas dem i Peru, Bolivia och Brasilien. Paranöten växer på stora träd i Amazonas regnskogar. Nöten kan ätas rå eller blancherade. Det som utmärker paranöten är att den har ett extremt hårt skal som måste knäckas för att komma till det ätbara fröet. Paranötter är en stor källa till vitaminer, selen, niacin, vitamin E, kalcium och järn. De används både till sötsaker, konfektyr och i matlagning men även till kosmetika. En rolig detalj är att skalet ibland mals ned för att användas som polermedel. De är en mättande nöt då de har ett högt fett innehåll. Är du vegetarian och inte äter kött så är paranöten bra att äta då den innehåller Selen som är bra för dig.

Pekannöt

Pekannötter växer i Nordamerika och i Mexiko. Nöten växer på träd, ofta planterade i stora fruktträdgårdar. Själva växten som producerar nöten kan ta flera år innan den börjar växa nötter. Det är inte ovanligt att det dröjer mellan 7 till 10 år innan det kommer fram pekannötter från växten. När man ska skörda nöten så skakas trädet och nötterna plockas upp från marken. Därefter måste pekannötterna torkas i ca 2 veckor i sina skal. Vanligtvis äter vi pekannötter skalade i Sverige, men i delar av världen säljer man nötterna med skalet kvar. En av de mest kända rätterna som använder pekannötter är pekannötspaj. Pekannötter är också en viktig ingrediens i konfektyr och godis. Det finns även maträtter som innehåller pekannötter.

Pekannöten är en mycket nyttig nöt eftersom den innehåller mindre än 10% mättat fett. Pekannötter innehåller enkelomättade fetter och är rik på antioxidanter.

Pistagenöt

Pistagenötter odlas i delar av Amerika. De kan odlas också i Turkiet, Iran, Afghanistan, Italien och Syrien. Pistagenötter växer på små träd. De kan ätas råa. Men de flesta föredrar att rosta dem och salta dem för smakens skull. Pistagenötter används i bakverk, sötsaker och konfektyr. De är också populära i glassar. Pistagenötter innehåller höga mängder protein, fibrer och vitaminer.

Pinjenötter

Pinjenötter produceras i Europa, Nordamerika och Korea. De kommer från flera varianter av tallar, vilket ger några små variationer i smak mellan olika pinjenötter. För att förbereda pinjenötter för konsumtion torkas de vanligtvis ut och rostas därefter. De äts ibland råa då de har en smöriga smak som uppskattas. Pinjenötter kan ätas som mellanmål, eller som ingrediens till kötträtter, fisk och sallader.

Solrosfrön

Tekniskt sett är inte solrosfrön nötter utan ett frö. Solrosfrön kommer från solrosen. Solrosen är en stor blomma som finns i olika delar av världen som Nordamerika, Ukraina och delar av Asien. När solrosfröna är redo att skördas så lossnar de av sig självt från solrosblommans huvud. De kan sedan skalas och ätas som de är, eller så kan de rostas. Solrosfrön äts ofta som ett mellanmål. De används också flitigt i müsli i Sverige.

Valnöt

Valnötter odlas främst i Kina, USA, Iran, Turkiet, Mexiko och Ukraina. De är en nöt som växer på stora träd. Valnötter kan ätas råa efter att de har rengjorts ordentligt. Men de brukar också ätas rostade. Valnötter är rika på antioxidanter och Omega-3. De används till valnötssmör och som garnering för både söta och salta rätter. Valnötter ser ut som en hjärna och sägs vara bra för hjärnan, ligger det något i detta? Ja det gör det. Valnöten innehåller som sagt mycket Omega-3. Det är en viktig beståndsdel av hjärnan.

Ät den som den är eller krossa den och ha den i müslin. Den gifter sig även väldigt bra med olika hårda ostar eller i en sallad.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *