Hur ska man egentligen förvara ägg, i kylen eller i rumstemperatur och hur vet man om ägget är gammalt? Ägg är inte bara ömtåliga de kan också absorbera lukt och smak av andra matvaror. Därför behöver äggen förvaras rätt hemma så att de inte går sönder eller så att de inte smakar illa. Frågan hur ska ägg förvaras är du nog inte ensam om att fundera på. Läs vidare så ska vi gå igenom hur man ska förvara ägg för optimal hållbarhet, med den trubbiga sidan uppåt, i äggkartongen och i kylen.
Förvara ägg så här
Det bästa sättet att förvara ägg hemma är i förpackningen som äggen kommer i. Förvara också äggen i kylen för längst hållbarhet. Äggförpackningen skyddar ägget samtidigt som äggen tar minimalt med utrymme förvarade i äggkartongen.
Undvik matvaror med stark lukt i närheten av äggen
Tänk på att matvaror med stark lukt såsom maträtter med vitlök, korv och ädelostar kan göra så att äggen som ligger i närheten absorberar lukten. Det beror på att äggens skal är porösa och smaker och lukter kan absorberas genom skalet. Därför behöver du förvara starkt luktande matvaror lufttätt om du förvarar ägg i närheten.
Förvara äggen med den spetsiga ändan upp eller ner
Hur ska äggen ligga, med den spetsiga sidan uppåt eller med den trubbiga sidan uppåt? Äggen ska förvaras med den trubbiga sidan uppåt. Förvarar du äggen med den trubbiga sidan uppåt så bildas det en luftblåsa högst upp i ägget. Luftblåsan förhindrar att äggulan får kontakt med skalet. Ju äldre ägget blir desto högre upp flyter äggulan upp i ägget. Äggulan sitter fast i mitten av ägget med två elastiska snoddar som tänjs ut ju äldre ägget blir.
Förvara ägg i rumstemperatur
Du kan förvara äggen i rumstemperatur. Men de kommer inte hålla lika länge då än om du förvarade dem i kylen. Kokta ägg ska du inte förvara i rumstemperatur, endast färska.
Sammanfattning
- Förvara äggen med den trubbiga sidan uppåt och den spetsiga sidan nedåt, då maximerar du hållbarheten.
- Förvara inte ägg i närheten av matvaror som luktar starkt, då kommer äggen absorbera matvarornas lukt.
- Förvara gärna äggen i äggkartonen.
- Äggen kan förvaras i rumstemperatur, de håller dock längre i kylen.
Hur länge håller ägg?
Hur länge ett ägg håller beror på ifall ägget är kokat eller färskt. Det beror också på ifall ägget förvaras i kylskåp eller i rumstemperatur.
Färska svenska ägg som förvaras i kyl omkring 5 grader enligt instruktionerna ovan, med den spetsiga sidan nedåt, har en lång hållbarhet om upp emot två månader. Enligt EU regler så är hållbarheten på ägg 28 dagar efter att ägget har värpts. Svenska ägg har en något högre hållbarhet.
Hårdkokta ägg har en hållbarhet upp till en vecka. Förvara hårdkokta ägg i kylen.
Sammanfattning
- Enligt EU:s regler så är hållbarheten för ägg 28 dagar efter värpdagen.
- Ägg håller i två månader om du förvarar dom rätt i kylen.
- Om du förvarar ägg i kylen håller de längre.
- Hårdkokta ägg ska förvaras i kyl och håller upp till en vecka.
- Generellt sett kan du tänka att en hållbarhetsdag i rumstemperatur är fyra dagar i kylen för ägget.
Hur vet man om ägget är gammalt, gör ett äggtest!
Enligt Livsmedelsverket så går det bra att äta ägg så länge de luktar och ser ut som ett ägg ska se ut. Tänk på att bäst före datum för äggen på äggkartongerna är satta utifrån förutsättningen att äggen ska förvaras i rumstemperatur. Förvarar du äggen i kylen så har äggen längre hållbarhetstid. För att vara säker kan du enkelt göra ett äggtest hemma.
Äggtest – gör så här
Gör ett äggtest för att ta reda på om ägget är färskt. För att ta reda på om ägget är färskt kan du lägga det i ett glas med vatten, du kan också knäcka det och kontrollera innehållet.
Ta reda på om ägget är färskt genom att sänka ned det i ett glas med vatten. Ett ägg som inte är färskt kommer ställer sig upp. Färska ägg lägger sig i botten av glaset. Står ägget upp när du gjort äggtestet är det med andra ord inte helt färskt, flyter ägget till ytan då är det ett äldre ägg. Ägg som flyter är alltså ägg som kan ha passerat bäst före datumet. Se tipset nedan för att kontrollera dem noggrannare.
Du kan också knäcka ägget och kontrollera innehållet, gör så här: Knäck ägget, titta på gulan och vitan, ser det normalt ut och luktar det normalt. Då är ägget färskt.
Kan man frysa in ägg?
Ja, du kan frysa in ägg. Det går bra att frysa in ägg om du gör det på rätt sätt. Du kan inte frysa in ett ägg som är i sitt äggskal eller ett kokat ägg. Det du ska göra om du ska frysa in ägg med bra resultat är att knäcka äggen och vispa ihop ägg och gula till en smet (eller för sig). Sedan kan du frysa in de knäckta äggen i en lufttät behållare.
Frysa äggula och frysa äggvita
Du kan också frysa äggula och äggvita för sig. Knäck äggen och vispa ihop äggula och äggvita för sig. Sedan kan du frysa in äggula och äggvita i varsin lufttät behållare.
Farorna med gamla ägg
Att äta gamla ägg kan vara farligt och vara förknippade med hälsorisker. Den största risken med att äta gamla ägg är att du kan få salmonella. Symptonen (som oftast visar sig efter 1-2 dag) vid salmonella är feber, diarre och ont i magen. Nu ska det sägas att det är sällsynt att få salmonella av att äta gamla ägg men kan vara väl värt att notera ändå.
Ett riktigt gammalt ägg luktar illa om du knäcker det. Innehållet får också en annorlunda färg än vad ett färskt ägg har. Undvik att äta sådana ägg genom att göra ägg testet ovan så slipper du utsätta dig för onödiga risker.
Källor: