Oliver kommer från olivträdet, det är egentligen olivträdets bär. Oliver kan man äta som snacks, tilltugg eller använda i matlagning, till exempel som toppning på en pizza. Oliver finns i mataffären i olika färger. De vanligaste är gröna och svarta. Ju mognare oliven blir desto mörkare blir den. En grön oliv är alltså mindre mogen än en svart oliv. Många svarta oliver i mataffären är dock vanliga gröna oliver som har färgats svarta.
Är oliver nyttigt? Ja, oliver är inte bara goda att äta, de är också nyttiga. Det som är nyttigt med oliver är att de innehåller bra fett. Det så kallade enkelomättade fettet som är positivt för kärl och hjärta. Utöver fettet så innehåller inte oliver så mycket annat nyttigt då de primärt innehåller vatten och fett.
Är alla oliver lika nyttiga?
Vilken oliver är nyttigast, svarta eller gröna? Svarta och gröna oliver är i grund och botten samma oliv, bara att de är olika mogna, därför är både svarta och gröna oliver ungefär lika nyttiga. Det kan vara bra att känna till att färska oliver som plockas direkt från olivträdet smakar beskt. För att få bort den beska smaken behandlas oliverna. Själva behandlingsprocessen påverkar hur många antioxidanter oliverna innehåller efter behandlingen. Därför bestäms en olivers nyttighet både av vilken oliver som det är samt hur den behandlats under processen att få den ätbar.
Kan jag äta hur många oliver som helst?
Nja, även om det är nyttigt med oliver så är de rätt feta. Därför ska du inte äta överdrivet mycket oliver varje dag. Det gäller all sorts livsmedel. 100 gram oliver innehåller ungefär 120 kalorier. Därför ska du undvika att äta mycket oliver om du vill dra ned på kalorierna.