Frysta bläckfiskringar finns i handeln både med och utan panering. Bläckfisk kan låta exotiskt men det är inte alls exotiskt att tillaga frysta bläckfiskringar.
I den här artikeln ska vi gå igenom hur du ska göra för att tillaga frysta bläckfiskringar med bäst resultat så att du slipper sega och gummiliknande bläckfiskringar.
Tillaga frysta panerade bläckfiskringar
Du kan tillaga panerade frysta bläckfiskringar i ugn, genom fritering eller genom att steka dem.
Ugn
Det är smidigt att tillaga frysta panerade bläckfiskringar i ugn, gör så här:
- Börja med att värma upp ugnen till 210 grader.
- Placera de frysta panerade bläckfiskringarna på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Lägg dom bredvid varandra så de inte hamnar i en hög.
- Placera bakplåten med de panerade bläckfiskringarna i ugnen i ca 10-12 minuter
Fritera
Fritering av panerade bläckfiskringar ger ett frasigt och gott resultat. Gör så här:
- Du kan fritera de panerade bläckfiskringarna i frityrolja. Om du inte har frityrolja kan du ta vanlig matolja.
- Fyll på oljan i en kastrull. Låt oljan få en temperatur på ca 180 grader.
- Placera ett par bläckfiskringar åt gången i frityroljan i ca 1 till 2 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
- Ta ut de panerade frysta bläckfiskringarna med en gaffel och placera dem på hushållspapper så att de får rinna av.
Var försiktig. Frityroljan är het!
Steka
Du kan tillaga frysta panerade bläckfiskringar genom att steka dem. Det blir inte lika bra resultat som att tillaga dem i fritös eller ugn, men det duger om du har bråttom. Gör så här:
- Placera en stekpanna på ugnen och sätt plattan på hög värme.
- Stek de panerade bläckfiskringarna i matfett eller olja i ca 1 minut på varje sida.
- Du ser tydligt när bläckfiskringarna är färdiga då de blir gyllenbruna.
Tillaga frysta bläckfiskringar utan panering
Frysta bläckfiskringar utan panering kräver tillagning. Innan du tillagar de frysta bläckfiskringarna behöver du tina dem. Du kan tina dem genom att placera dem på en tallrik i kylen eller spola dem med vatten. Tänk dock på att lite av smaken försvinner om du spolar dem med vatten eller låter dem ligga i ett vattenbad.
Du kan tillaga tinade frysta bläckfiskringar genom att steka dem som de är, eller göra din egen panering. Om du gör en egen panering så kan du sedan fritera eller steka bläckfiskringarna
Varför blir bläckfisken seg?
Om du tycker att bläckfisken när den har blivit tillagad får en seg gummiliknande konsistens så innebär det att du överkokt den. Bläckfisk är som räkor. Du ska inte övertillaga den för då blir den seg och inte särskilt tuggvänlig.
Hur kan man tina upp fryst bläckfisk snabbt?
Du kan placera den frysta bläckfisken i en plastpåse och sedan låta den ligga i ett vattenbad. Vill du tina upp bläckfisken snabbare kan du köra den frysta bläckfisken försiktigt i micron.