Scampi är en lite matigare räka än klassiska räkor. Scampi är gott i en omelett men passar också bra i en risotto eller blandat i en wok med grönsaker. Fryst scampi innebär att du alltid kan ha en påse i frysen. Kanske undrar du över det bästa sättet att tillaga fryst scampi på? Ska man tina scampin eller ska man tillaga den fryst? Läs våra smarta tips på hur man ska tillaga fryst scampi.
Gör så här för att tina fryst scampi
Fryst scampi kan du tina på ett par olika sätt. Antingen kan du tina dem direkt under rinnande kallt vatten, i kylen eller på hushållspapper.
- Tina fryst scampi under rinnande vatten: Nackdelen med att tina fryst scampi under rinnande vatten är att mycket av smaken går förlorad då. Men samtidigt går det snabbt. Gör så här. Lägg räkorna i ett durkslag eller i en sil och skölj dem med kallt vatten. Du märker snabbt när räkorna börjar bli tillagade.
- Tina fryst scampi på hushållspapper: Placera den frysta scampin på hushållspapper. Se till att scampin är jämnt fördelad och inte ligger i en hög så går det snabbare.
- Tina fryst scampi i kylen: Placera scampin i ett durkslag eller i en sil över en skål i kylen. Fördelen är att upptiningsprocessen körs i kylen, då behöver du inte oroa dig för att du skulle råka glömma dem i ett varmt kök ifall du får ett telefonsamtal.
Måste man tina fryst scampi?
Det beror på om du alltid måste tina fryst scampi innan du tillagar mat med dem. Är scampin vattenglaserad så kommer vattenglaseringen bidra till att mycket vatten hamnar i maträtten, då kan det vara bra att spola av dem så att vattenglaseringen försvinner. Fryst scampi kan komma vattenglaserade, det innebär att de skyddas av ett hölje av vatten för att bevara smaken.
Ska du använda scampin i en gryta så kanske det inte gör något att de är vattenglaserade, då kan du addera scampin fryst. Då bevarar du smaken av scampin bäst.
Gör du en omelett blir resultatet alltid bäst om du gör den med tinade råvaror eftersom omeletten tillagas snabbt.
En stark nackdel till att inte tillaga mat med fryst scampi utan att tina den är att det är svårt att tajma in så att scampin blir rätt tillagad. Överkokar du scampi blir den seg och inte så god. Därför är det alltid bäst att tillaga fryst scampi tinad.