Ăt mer fisk, det Ă€r bara bra för dig – Makrill Ă€r en klassisk fisk som numera kanske inte Ă€r den vanligaste fisken vi Ă€ter. Det tycker vi Ă€r trĂ„kigt, dĂ€rför delar vi med oss av detta recept pĂ„ makrill i ugn. Godast blir makrill i ugn om du tillagar den frĂ„n hela fiskar sjĂ€lv som du sjĂ€lv rensar och filĂ©er. Visst kan du köpa fĂ€rdig fileade makrillar i affĂ€ren, men tro oss. Det blir sĂ„ mycket godare med fĂ€rsk makrill som du rensat och fileat sjĂ€lv.
Det hÀr receptet pÄ makrill i ugn rÀcker till fyra personer.
Ingredienser
- 1200 g hela makrillar. Köper du fÀrdiga filéer direkt frÄn fiskdisken sÄ Àr det ungefÀr 8 stycken filéer.
- 300 g frusen bladspenat
- 3 dl grÀdde
- 4-5 msk finskuren dill
- 4 msk skÄnsk senap
- salt och vitpeppar (gÀrna nymalen vitpeppar, det blir godast dÄ)
- Lite olja för stekning
Gör sÄ hÀr:
- Tina bladspenaten.
- FrÀs bladspenaten i en stekpanna med lite olja.
- Salta och peppra bladspenaten.
- SÀtt pÄ ugnen pÄ 175 grader.
- Ta fram en ugnsform som rymmer fiskarna. LÄt spenaten tÀcka hela botten av ugnsformen.
- Filea makrillen och var noggrann med att du tar bort alla ben.
- LÀgg makrillfiléerna med skinnsidan nedÄt pÄ bÀdden av spenat. Salta och peppra makrillen.
- Vispa ihop senap och grÀdde.
- Blanda i finskuren dill i blandningen av senap och grÀdde. HÀll blandningen över fisken.
- Placra ugnsformen i mitten av ugnen och lÄt den stÄ i ugnen i 30 minuter ungefÀr.
Till fisken Àr nykokt potatis eller hemgjort potatismos gott. Servera gÀrna med en halva citron.