Har du en frys som inte frostar av sig av sig själv behöver du regelbundet frosta av den så att det inte bildas för mycket is i frysen. En frys som har mycket isbildning i sig drar mer ström än nödvändigt. En frys som inte är avfrostad håller inte heller maten lika kall. Därför sparar du el och får längre hållbarhet på frysta matvaror med en avfrostad frys.
När ska du frosta av frysen, på sommaren eller på vintern? Vi tycker att du ska frosta av frysen på vintern när det är riktigt kallt ute. Då kan du förvara dina nedfrysta matvaror utomhus utan att de tinar medan du frostar av.
Tips på att frosta av frysen
- Frosta av frysen på vintern när det är kallt ute, då kan du förvara den nedfrysta maten utomhus så att den inte tinar när du frostar av frysen.
- Ställ en kastrull med varmt vatten i frysen, det gör så att isen tinar upp snabbare.
- Hacka inte bort isen med ett verktyg eller en kniv. Det kan skada frysen så att den inte fungerar.
Hur frostar man av en frys
Om du har en frys som inte har en automatisk avfrostningsfunktion behöver du frosta av frysen manuellt. Då gör du så här.
- Töm frysen och placera de frysta matvarorna någonstans där de inte tinar upp snabbt
- Stäng av frysen
- Öppna dörren till frysen och håll den öppen
- Ställ in en kastrull med varmt vatten
- Placera ett fat som samlar upp det tinade vattnet framför frysen. Du kan också placera handdukar som suger upp vattnet där istället