Ibland är det svårt att köpa avokado som är mogen, det känns som att det inte finns några garantier om att pricka rätt i mataffären när det kommer till avokadon. Ett trick för att kontrollera hur mogen avokadon är är att trycka på den med tummen. Lämnar det ett intryck på avokadon kan det betyda att den är mogen. Har avokadon insjunkna partier så är den övermogen.
Har du omogen avokado som du vill ska mogna kan du se de smarta smarta tipsen nedan om att mogna avokado snabbt.
1. Få avokado mogen i ugnen med aluminiumfolie
Om du har bråttom och behöver få avokadon att mogna snabbt kan du göra det i din ugn. Fördelen med att få avokadon mogen snabbt i en varm ugn är att det går snabbt. Nackdelen är att det kan påverka smaken något. Nöden kräver ingen lag, så ska du inte laga en goumerätt så är detta rätt metod för att få avokadon mogen snabbt.
Gör så här för att få avokado mogen med aluminiumfolie i ugnen
- Värm ugnen till 90 grader. Undvik att värma ugnen mer än så
- Ta fram vanlig aluminiumfolie och linda in avokadon i den
- Lägg den inlindade avokadon i ugnen i 10 minuter
- Efter 10 minuter bör avokadon ha mognat, har den inte det kan du låta den vara i ugnen någon minut till
2. Få omogen avokado mogen i micro
Microvågsugnen är ju till för att snabba upp matlagningen hemma. Därför passar micron så bra för att få en omogen avokado mogen snabbt. När man stressar en avokado att mogna snabbt så kan det påverka smaken. Det är för det mesta inte ett problem om man ska laga guacamole eller ha avokado i salladen men kan vara väl värt att tänka på.
För att få omogen avokado mogen i en micro så gör så här
- Stick ett par hål i avokadon med en gaffel och tryck gärna ihop den lite för att mjuka på den (om det går)
- Placera sedan den omogna avokadon i microvågsugnen, gärna med ett plastlock över
- Kör micron i korta pass om 30 sekunder och känn efter om den blivit mjuk
- Är den inte mjuk så kör micron i 30 sekunder till
3. Få avokado mogen i hett vatten
Visste du att du kan få en avokado mogen med kokhett vatten? Denna metod kan påverka smaken något, men samtidigt så får du en ätbar avokador inom 15 minuter.
Så här ska du göra för att få avokadon mogen i hett vatten
- Lägg avokadon i en skål som tål kokande hett vatten eller i en kastrull
- Koka upp vatten i en vattenkokare
- Häll över det kokheta vattnet över avokadon så den täcks helt
- Låt avokadon vara i vattnet i en kvart, sedan kan du klämma på den för att testa om den är ätbar
4. Få avokado att mogna snabbt med mogen med frukt
Mogen frukt utsöndrar etylengas som får frukt och grönsaker att mogna snabbare. Om du har avokado som du vill få mogen lite snabbare kan du lägga den omogna avokadon i en papperspåse eller knyssla in avokadon i tidningspapper tillsammans med ett par mogna frukter såsom äpplen. Fördelarna med att få avokado ätbar med mogen frukt är att det inte påverkar smaken något.
Gör så här för att få avokado mogen med mogen frukt
- Ta fram två tre mogna frukter såsom äpple, banan eller päron
- Lägg den mogna frukten och omogna avokadon i en papperspåse eller slå in frukten i tidningspapper
- Stäng igen påsen så att luft inte kommer in så kommer avokadon mogna på ett par dagar
5. Få avokado mogen i tidningspapper
Det här är det mest skonsamma sättet till att få avokado mogen. Det är inte det snabbaste sättet men eftersom det är det mest skonsamma sättet går inget av den goda avokadosmaken förlorad.
Så här ska du göra för att få avokado mogen med tidningspapper
- Du kan med fördel använda helt vanligt tidningspapper till att slå in avokadon i
- Placera avokadon inslagen i tidningspapper på en varm plats. Till exempel i ett soligt fönster, varmt rum eller nära ett element.
- Titta till avokadon då och då så kommer du se att den mognat inom ett par dagar
6. Hur kan man äta omogen skuren avokado
Alla har väl gjort misstaget att man delat på en avokado som du trodde var mogen och så när du ska gröpa ur ena halvan med en sked så är fruktköttet så hårt att det inte är någon ide. Måste man kasta en avokado som är omogen och redan delad eller kan man rädda den?
Goda nyheter, ja du kan rädda den! Så här ska du göra:
- En uppskuren avokado blir snabbt brun och äcklig därför ska du sätta ihop den igen. Ja du läste rätt
- Men innan du sätter ihop den ska du droppa citronsaft på halvorna. Citronsaften förhindrar att fruktköttet blir tråkigt och brunt
- Slå in den ihopsatta avokadon med vanlig plastfolie eller lägg den i en tät burk och placera den i kylen
- Efter någon dag eller två kommer avokadon vara ätbar och se fräscht grön ut!