Se våra 13 tips om hur du ska steka och tillaga kött i köket. Tjocka köttbitar kräver lägre temperatur i stekpannan medan tunna köttbitar kräver högre temperatur och lägre tid i stekpannan. Det är inte svårt att tillaga kött om du kollar igenom ett par grundläggande regler som inte tar mer än fem minuter att lära sig. Läs igenom våra tips så kommer du få bra koll på att tillaga kött i stekpanna.
- Stek inte kött direkt från kylen
Vänj dig vid att aldrig steka kött som du tagit ut från kylen direkt. Kallt kött kyler av stekpannan för mycket och resultatet blir dåligt. Låt köttet du ska steka ligga framme i rumstemperatur en stund innan du steker köttet istället. - Sautera tunna köttbitar för att undvika att dom blir torra
Tunnare skivor av kött såsom schnitzlar av kalv och griskött blir snabbt torra i en stekpanna innan de är helt genomstekta. Sautera tunna köttbitar eller panera dem så undviker du torrt kött. - Tjockt kött ska du steka på låg temperatur
En bra grundregel som du bör känna till är att ju tjockare kött du ska steka, desto lägre temperatur ska du steka köttet på. Steker du tjockt kött på hög temperatur kommer du bränna vid köttet innan det är helt färdigstekt. - Riktigt tunt kött ska du steka snabbt på hög värme
Riktigt tunt kött såsom lövbiff ska du steka mycket hastigt i en riktigt het stekpanna med mycket fett. Undvik att steka tunt kött för länge, det blir segt och torrt då. - Torka av köttet innan du steker köttet
Torka av kött som du ska steka i stekpannan innan du steker köttet. Du ska inte skölja köttet eftersom köttet alltid ska vara torrt i stekpannan. - Skär grytbitar i jämnstora bitar
Grytbitar ska du alltid skära i jämnstora bitar så att de blir jämnt genomstekta. - Bind upp stekar så de får fin form
Bind alltid upp stekar så att de får en jämn form. Har steken en jämn form så blir steken jämnt genomstekt. Be köttaffären binda upp steken åt dig om du inte vet hur man gör. - Överstek inte kycklingkött
Ljust kycklingkött är ett ömtåligt kött som du inte vill översteka. Överstekt kycklingkött blir torrt. Stek på lite svagare värme men säkerställ att hela köttbiten blir jämnt tillagat. - Bryn först, stek sedan
Mörkt kycklingkött, såsom en kycklingklubba, ska du först bryna vid 155 grader ungefär. Sedan steker du färdigt det mörka kycklingköttet under lock vid en lägre temperatur. - Stek inte i en överfylld stekpanna
Undvik att överfylla stekpannan eftersom du kyler ned stekpannan. När stekpannan är nedkyld dunstar inte den vätska som frigörs från köttet och köttet blir kokt istället för stekt. För att få bästa stek resultat ska du alltså inte överfylla stekpannan. - Stek bara jämntjocka kotletter
När du steker kotletter ska de alltid vara jämntjocka. Annars blir kotletterna överstekta i den tunna delen av kotletten och blodiga i den tjockare delen. Om du hugger bort ryggbenet så blir kotletterna jämnt genomstekta. - Stek först, bräsera sedan
Kycklingkött, kotletter och fläskfilé steker du först för att sedan bräsera färdigt köttet under lock. Gärna med lite buljong - Resterna i stekpannan – Guldet i stekpannan
Glöm inte att ta tillvara resterna i stekpannan när du stekt köttet. I botten har en god smak koncentrerats ned av det stekta köttet. Slå bort matfettet och koka ur stekpannan med vin, buljong eller vatten för att göra en god sås.